Spring naar de content

De illusionist

Bij zijn dood werd Joop van Tijn alom geloofd en geprezen. Maar over 'de beste journalist van zijn generatie' valt ook nog een ander verhaal te vertellen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Gerard Mulder

Weinig journalisten zijn bij hun overlijden dermate bedolven onder de superlatieven als Joop van Tijn, befaamd radio- en televisie-interviewer en decennialang (hoofd)redacteur van Vrij Nederland. "Van Tijn was een ongewoon intelligente en fascinerende man," schreef de oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad, Wout Woltz, donderdag 4 september in zijn krant. "Een van de beste, zo niet dé beste, journalist van zijn generatie." Deze typering kan hier pars pro toto staan. Des te opvallender is dan ook dat niemand stilstond bij Van Tijns meest briljante eigenschap, zijn vermogen anderen te laten denken dat hij briljant was. 

Daarmee is niet beweerd dat Van Tijns reputatie uitsluitend stoelde op een truc met spiegels. Terecht is hij geprezen om zijn eruditie, zijn welbespraaktheid, zijn humor. Hij had de ongeevenaarde kwaliteit ook voor camera en microfoon ad rem te reageren op zijn gesprekspartners, die hij even beminnelijk als vasthoudend tegemoet trad. Hij sprak het mooiste Nederlands dat ik ooit heb gehoord, verzorgd en duidelijk, maar zonder de hete aardappel die in de betere kringen doorgaat voor keurig. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap