Spring naar de content

Het tabloid-tijdperk

Roddel is overal. Op de voorpagina over de vriendin van de kroonprins. Op de nieuwspagina's over de curieuze of criminele levenswandel van boksers of zangers. En op de kunstpagina's over de levensstijl van schrijvers of filmers. In de serieuze media is het harde nieuws vervangen door boterzacht nieuws. De lezers smullen en de bladen bakken lucht. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ron Kaal

Het was een opmerkelijk bericht. 'Oud-adviseur koningin in opspraak,' kopte Het Parool op de voorpagina van zijn editie van 15 juli van dit jaar. "Jarenlang waren het geruchten," opende het artikel, "niet steeds uit even betrouwbare bron. Gisteren werd mr F. Salomonson (66), voormalig advocaat van het Koninklijk Huis, voor de Amsterdamse rechtbank onder ede beschuldigd van seksuele omgang met minderjarigen. Hij zou rond 1987 veelvuldig jongensbordelen in Amsterdam hebben bezocht. Ook ontving hij minderjarige jongens thuis." 

En dat is pas het begin. Het verslag vervolgt op de pagina's één en twee van het dagblad met de getuigenissen van een vroegere mannelijke prostitué en van de hoofdredacteur van Privé. In elke alinea staat een nieuwe onthulling of beschuldiging: het precieze adres van de verdachte, compromitterende foto's, een chanterende hoerenbaas, menselijke beenderen in de tuin, en een `seksmartelkamer' in de woning. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap