Spring naar de content

De ‘onprofessionele’ uitspraken van Stef Blok zijn prietpraat

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok deed tijdens een besloten bijeenkomst een aantal opmerkelijke uitspraken. Volgens Blok kan een multiculturele samenleving per definitie niet functioneren en is het genetisch bepaald dat mensen niet aangetrokken zijn tot ‘onbekenden’. Lilianne Ploumen van de PvdA noemde de uitspraken van de minister ‘uiterst onprofessioneel’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

In de gelekte video, die door het televisieprogramma Zembla naar buiten gebracht werd, neemt Blok geen blad voor de mond. “Noem mij een multiculturele of multi-etnische samenleving waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet,” stelt hij.

Vervolgens legt Blok uit dat het volgens hem genetisch is dat we elkaar niet mogen. Zodra je genetica aan dit soort denkbeelden gaat koppelen begeef je je historisch gezien sowieso op een hellend vlak, maar dat is voor Blok geen reden tot nuancering. “Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen.”

De uitspraken van Stef Blok. Tekst gaat hieronder verder.

Turkse bakker als bron van alle kwaad

Juist ja. ‘Uiterst onprofessioneel’ van Blok dus, aldus Ploumen. Zo zou ik het zelf niet per se noemen, eerder iets in de richting van xenofoob of ronduit racistisch. Het kwalijke van dit soort xenofobe prietpraat is dat Blok een genetische oorzaak aan een complex vraagstuk hangt, waardoor hij dit meteen als een voldongen feit presenteert.

Nog een mooie uit het oeuvre van Blok: “Als je in Benoordenhout woont, is het hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan. Je hebt ook geen last van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont, heb je enorm last.” Last waarvan, meneer Blok? De geur van versgebakken börek en Turks brood? De Turkse bakker als bron van alles wat er mis is met onze multiculturele samenleving. Nederland is gewaarschuwd.

In het naar roomwitte karnemelk, doorgekookte bloemkool en polderracisme ruikende wereldje van Blok is een multi-etnische samenleving bij voorbaat al gedoemd te mislukken. Voor het gemak laat hij landen als Canada, Nieuw-Zeeland, Duitsland en -jazeker – ons eigen land even buiten beschouwing en gaat hij er vanuit dat we elkaar bij het minste of geringste naar de keel vliegen. Daar kunnen we ook niets aan doen, dat is genetisch bepaald.

Je vraagt je of waarom er überhaupt nog een buitenlandbeleid is. Nadat in de loop van de avond duidelijk werd dat hij toch een flink aantal mensen boos had gemaakt, zei Blok uiterst schoorvoetend sorry. “Ik koos mijn woorden verkeerd,” aldus de – ahum – berouwvolle minister van BuZa. Verkeerde woorden dus, maar van de achterliggende boodschap neemt hij (vooralsnog) niets terug.

An inconvenient truth

Ik denk dat raadzaam is voor Stef Blok om eens buiten dat kleine wereldje te treden en zien hoe het werkelijk zit met die genetische aanleg om elkaar te wantrouwen, die gefaalde multiculturele samenleving en zijn pseudowetenschappelijke stelling om niet aangetrokken te zijn tot ‘onbekenden’. Loop een kwartier door een (middel)grote stad in Nederland en kijk hoe het er in de wijken aan toegaat. Zie ook eens hoeveel gemengde relaties er zijn. En het is misschien an inconvenient truth, maar dat worden er alleen maar meer.

Daar is overigens helemaal niets genetisch aan. Het helpt wel als je niet als een bekrompen boerenlul overkomt.

Onderwerpen