Spring naar de content
bron: anp

De column die niet mocht

In september 2000 stond Pim, gemuilkorfd door een stropdas, op de cover van HP/De Tijd. Het verhaal ging over 'Hollandse taboes'. Eigenlijk vond hij het allemaal zwaar overdreven, zei hij mij in het interview. We ruzieden daar wat over. Een week later kreeg ik dit briefje: "Goede Stan. Hartelijk gefeliciteerd met jouw leuke omslagartikel. Ondertussen heb jij, naar nu blijkt, meer gelijk dan ik. Ik ben ontslagen als columnist bij www.nu.nl op grond van een column over Filip Dewinter en vanwege langer sluimerend ongenoegen over mijn 'rechtse' standpunten. Bijgevoegd heb ik de geweigerde column. Citeer maar vrijelijk uit deze troep!" Bij deze dus. O ja, Pim eindigde in stijl: "Groeten en wellicht nog eens tot ziens, aantrekkelijke man met je mooie geile geschoren kop!" 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Stan de Jong

"Filip Dewinter van het Vlaams Blok was even te gast in Nederland. Nu, hij heeft het geweten! Het NOS-programma Buitenhof had hem gevraagd te verschijnen voor een interview. Nauwelijks gezeten, wordt hij aangevallen en besmeurd met chocolade, en ook daarna gaat het getrek en geduw nog even door. Interviewer Peter van Ingen springt niet tussen belagers en slachtoffer, maar stelt zich terzijde op. Vervolgens wordt door collega-actievoerders voor het raam van de studio zoveel vuurwerk afgestoken dat van een studiogesprek geen sprake meer kan zijn. Sterker nog, Dewinter moet zich het vege lijf redden en laat zich met een politiebusje afvoeren. De camera zoemt vervolgens in op de verschrikkelijk toegetakelde BMW van Dewinter en signaleert op de achterbank van Dewinters auto zeer nadrukkelijk een boek getiteld De moeder van Rudolf Hess. Ik ken dat boek niet, maar het is duidelijk welke boodschap de NOS ons wil mee geven: deze man deugt niet, dat is een fascist!

Zelden heb ik zoiets lafs gezien. Een door velen belaagde man en de NOS die niet over dat feit verontwaardigd is en haar gast te vuur en te zwaard verdedigt, maar laat zien dat de man niet deugt en dus terecht op deze wijze wordt behandeld, zo is de beeldsuggestie.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap