Spring naar de content

Elvis in Nijmegen

Op 16 augustus is het een kwart eeuw geleden dat Elvis Presley overleed in Memphis, Tennessee. Thomas Verbogt herinnert zich een zomeravond in 1977, en tranen in de Ooypolder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas Verbogt

Het is half augustus 1977. Ik ben in de studentensociëteit Diogenes. In Nijmegen is dat, de stad waar ik ben geboren en nog steeds studeer, tegen de klippen op. Vanavond treden Herman Brood & His Wild Romance op. Hun plaat Street is pas uit. Die vind ik erg goed. Ik verheug me op het optreden. Het is niet eens stampvol in Diogenes. Brood loopt tussen het publiek door naar het podium. "Pérsoneel!" roept hij lacherig. Hij heeft een glas in zijn handen waarin een lichtgroene dank zit. De rest van de band staat al klaar, gretig, energiek. Ze beginnen met het stomende titelnummer van hun eerste plaat. Daarna loopt Brood naar de rand van het podium. Hij zegt: "Ik betreur vanavond twee doden. Elvis Presley en Pé Hawinkels." Dat van Elvis wist ik natuurlijk. Mijn vrienden en ik hadden het er de afgelopen dagen bijna voortdurend over gehad. Pé Hawinkels, de dichter en vertaler, befaamd local hero in Nijmegen, kende ik — niet goed, maar wel een beetje. Ik zat vaak in een café bij hem om de hoek. Soms ging ik mee naar zijn kamer in het studentenhuis, waar hij al ik weet niet hoe lang woonde. Daar draaide hij platen: veel jazz, veel vluchtige hitjes, joint erbij, of jonge jenever. Ook veel Elvis, hoewel hij naar ik meen alleen maar in de vroegere Elvis geïnteresseerd was. Dat begreep ik wel, ik was dat ook. 

Ik ben verbijsterd. En stuk. En ik snap het niet. In het huis waar Pé woont, woont ook mijn vriend Frans Kusters. Ik spreek hem bijna dagelijks. Waarom heeft hij me niet gebeld? De band zet het nummer Hit in, waarvoor Pé Hawinkels de tekst schreef. Dat deed hij liever dan vertalen, dat teksten maken voor een rock-'n-rollband. Ze spelen Heartbreak Hotel, dat ik de laatste dagen vaak draai. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap