Spring naar de content
bron: anp

Herrie aan het hof

Een verkrachte lakei, prostituees ten paleize, Diana's obsessie met een Pakistaanse hartchirurg: het zogeheten ‘butlerproces' bracht weer heel wat boven tafel en heeft de toch al aan corrosie onderhevige Britse monarchie nóg verder uitgehold. Een overzicht van wat de Britse pers de afgelopen weken 'onthulde'.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Hieke Jippes

Hoe lang duurt het nog voor de Britse koninklijke familie wegsmelt onder de schijnwerper van de publiciteit? Welke institutie kan zo'n barrage van kritiek, van negatieve suggesties en van aanhoudende hele en halve onwaarheden verdragen? Het Britse volk mag dan, volgens een hoofdartikel in The Times, instinctief koningsgezind zijn en de monarchie aanhangen, het instituut wordt steeds verder uitgehold door de aanhoudende negatieve publiciteit. Hoe dat werkt, is goed te zien aan de gang van zaken rond het butlerproces. 

Eerst de voorgeschiedenis: op vrijdagmiddag 1 november werd het proces gestaakt tegen Paul Burrell (44), zoon van een mijnwerker uit de Britse Midlands, wiens droom het van jongs af aan was om voor de koninklijke familie te werken. Hij had er 21 dienstjaren bij de Windsors opzitten, eerst als lakei bij koningin Elizabeth en prins Philip, later als butler van Charles en Diana en - na de scheiding van de Waleses - als butler van Diana. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap