Spring naar de content
bron: koen swiers

Hoe heter, hoe beter: het broeikaseffect is heilzaam voor de mens

Ondanks de snikhete zomer zijn er genoeg wetenschappers die een nieuwe ijstijd voorspellen. Maar zelfs áls de aarde zou opwarmen, zou dat dan erg zijn? Nee, meent Thomas G. Moore. Volgens de Amerikaanse onderzoeker is een warmere wereld juist gezonder, rijker en prettiger.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Theo Richel

Langs de kust van Groenland vaart op dit ogenblik een luxe zeiljacht (van zestien meter) met aan boord drie Nederlandse milieuactivisten en een cameracrew. Jeroen, Stef en Ewald van de organisatie Fairnature, een soort Greenpeace-kloon, proberen zo aandacht te krijgen voor het wegsmelten van de ijskappen op de polen. De ijsbeer krijgt daardoor steeds minder ruimte (op de Noordpool welteverstaan, want op de Zuidpool komt dit gevaarlijke creatuur niet voor), en ook de Inuit (zoals de Eskimo's zich liever laten noemen) zouden steeds meer problemen krijgen. Op de stations in Nederland wordt via billboards verslag gedaan van deze campagne. 

Jeroen, Stef en Ewald zijn niet de eersten die als gevolg van een klimaatsverandering naar Groenland varen, zo maakt Thomas Gale Moore duidelijk in zijn boek Climate of Fear. Ruwweg duizend jaar terug, in het jaar 930, deden de Noormannen precies hetzelfde. Ze koloniseerden het blijkbaar groene land, verbouwden er maïs en graan en vonden er rendieren en 'gewone' beren. Ze konden hun doden in de grond begraven, op plekken waar dat volgens Moore vandaag de dag — ondanks de warme jaren negentig — nog steeds niet mogelijk is. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap