Spring naar de content
bron: anp

Het koninkrijk van Bernhard


Prinses Margarita noemde haar grootvader 'de koning van Nederland’. In 2003 bleek opnieuw dat Prins Bernhard zich meer kan permitteren dan wie ook. Hoe de prins-gemaal zijn positie door botheid en charme ten volle wist te benutten, en zelfs zestig jaar lang een dubbelleven kon leiden. 'Juffrouw Gilles was zijn grote liefde.' 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rob Knijff en Thieu Vaessen

Nog los van de geboorte van Catharina-Amalia was 2003 een echt Oranjejaar. Net als 1956 (de Greet Hofmans-affaire) en 1976 (Lockheed) is 2003 een markeringspunt geworden in de geschiedenis van de koninklijke familie. En deze keer niet dankzij één affaire, maar dankzij twee affaires tegelijk, die van prinses Margarita en die van Mabel Wisse Smit. 

Dankzij Margarita en Mabel stonden de Oranjes het hele jaar in het brandpunt van de belangstelling. Nederland kreeg een zeldzaam inzicht in de onderlinge verhoudingen tussen de familieleden en hun minder flatteuze karaktertrekken. Veel aandacht ging uit naar koningin Beatrix, prins Johan Friso, prinses Margarita en haar vader prins Carlos Hugo, waardoor prins Bernhard even verbannen leek naar de achterkamers van Paleis Soestdijk. Het was alsof hij het ook zo voelde, en zich daarom nog twee keer nadrukkelijk op het bordes meldde. Hij wierp zich op als beschermengel van twee AH-medewerkers die een winkeldief hardhandig aanpakten en maakte via het Amerikaanse blad Forbes wereldkundig dat de Oranjes lang niet zo rijk zijn als iedereen dacht. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap