Spring naar de content

‘Uw dood is misbruikt als een schaamteloze propagandastunt voor Partij en Vakbeweging’

Johan Stekelenburg, burgemeester Tiiburg en Eerste-Kamerlid voor de PvdA, overieed op 22 september.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pamela Hemelrijk

Ha die meneer Stekelenburg,

U zult wel verbaasd zijn een brief van mij te ontvangen. Ik ben dan ook vierde keus. Wim Kok, Lodewijk de Waal en Wouter Bos zijn uiteraard eerst benaderd, maar die hadden geen tijd, beweerden ze. Lekkere vrienden heeft u, met permissie. Maar troost u: nooit is de dood van de burgemeester ener middelgrote provinciestad zo luidkeels door de media beweend. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De persoonsverheerlijking die u ten deel is gevallen, daar zou chairrnan Mao nog een moord voor hebben gedaan. Bijna dagelijks werd er een snikkende Tilburger op het journaal getoond, en een armetierig kluitje waxinelichtjes, bloemen en teddyberen. Weliswaar stond er geen hond achter de kilometers dranghekken die het gemeentebestuur in zijn geestdrift had laten plaatsen, maar het journaal bleef koppig volhouden dat de Tilburgse bevolking radeloos was van verdriet. 

Voor uw begrafenis was het draaiboek van Diana’s uitvaart van stal gehaald, starring Wim Kok als Tony Blair, Paul de Leeuw als Elton John, en uw broer als the Earl of Spencer. Zelfs daarna bleven ze uw dood nog uitmelken, en meldden omfloerst dat uw tweelingbroer zich niet meer in het openbaar durfde te vertonen, uit angst de Tilburgers Valse Hoop te geven dat hun Aanbeden Burgervader door Een Wonder uit de dood was opgestaan. Die media: ze wringen zich in duizend bochten om een orgie van rouwbeklag in scène te zetten. Eerst voor prins Claus, toen voor u. 

De persoonsverheerlijking die u ten deel is gevallen, daar zou chairman Mao nog een moord voor hebben gedaan. 

Maar als er zich werkelijk eentje voordoet, zoals indertijd bij Fortuyn, dan filmen ze het niet. Bij de kathedraal waar Fortuyn lag opgebaard, stonden indertijd tienduizenden mensen in de rij (wachttijd: 3,5 uur). Ze vielen bij bosjes flauw ook nog, want het was bloedheet. Maar de enige cameraploeg die ik daar heb gezien, was van TV Rijnmond, en die mocht er niet door van de politie! 

Uw dood is misbruikt als een schaamteloze propagandastunt voor Partij en Vakbeweging. Die stellen namelijk geen moer meer voor, en worden daarom door de media krampachtig gepromoot. Een aderverkalkte partij die een historische verkiezingsnederlaag heeft geleden, en een uitgetelde vakbeweging die alleen nog een handjevol gepensioneerden en werklozen vertegenwoordigt, rijp is voor het archeologisch museum, en op de rand van een faillissement balanceert, omdat zij de contributie van haar leden heeft vergokt op de beurs. 

Daar maken ze, op kosten van de belastingbetaler, een week lang reclame voor, en dat noemen ze dan verslaggeving. Shame on them. 

Pamela Hemelrijk is columniste.