Spring naar de content

In het ziekenhuis en toch blijven roken

Ze liggen er vanwege problemen met hun hart, maar in de rookruimte van het St Antonius Ziekenhuis zitten achttien patiënten op elkaar gestapeld te paffen. 'Zeg, die rook kan toch niet door het glas, hè?'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marcel van Roosmalen

In het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein hebben bijna alle patiënten ernstige hartklachten. Ze liggen er vaak weken en krijgen nieuwe hartkleppen, omleidingen of pacemakers. Het zijn zware operaties en dus verkopen ze in het ziekenhuiswinkeltje achter de draaideur vooral veel kaarten met teksten als 'Hou vol', 'Jou kunnen we echt niet missen' en 'Je bent een echte doorzetter'. Ook verkopen ze er heel veel snoep en tijdschriften, maar geen shag of sigaretten. Het meisje achter de kassa: "Dat mag helaas al jaren niet meer. Er is best veel vraag naar dat soort producten, maar je moet er echt voor naar het winkelcentrum." En dat is jammer, want veel patiënten zijn nu juist verstokte rokers. Ze klonteren samen in de rookruimte en zijn - omdat ze zelf niet naar het winkelcentrum kunnen - voor hun sigaretten afhankelijk van vrienden en familie.

De portier van het ziekenhuis - drie maanden gestopt - zegt: "De rookruimte? Tweede verdieping tussen de C- en D-vleugel. Richting E-F-G-vleugels. Naast het bezoekersrestaurant. Heeft u er familie liggen?"

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap