Spring naar de content

A. F. Th. ziekt Fens

In een open brief die Adri van der Heijden publiceerde in het laatste nummer van het studentenweekblad Propria Cures schrijft hij aan Kees Fens: “Vooruit, die gevlekte schildpadkop uit dat eeuwige pantser steken en giftig blazen, in plaats van aldoor maar eenhoornvijgen in een hortus conclusus gaan zitten determineren op maandagochtend.” 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Behalve een beeldende omschrijving van Fens’ uiterlijk schildert Van der Heijden in de missive de moeizame manier waarop beide letterheren elkaar leerden kennen. Volgens hem is dat te wijten aan Fens’ veronachtzaming van de schrijversgeneratie na de Grote Drie. Fens, zo stelt A.F.Th., acht het werk van hem geen reactie waardig. En dat heeft Van der Heijden getergd, evenals Fens’ minzame uitspraken over A.F.Th.’s schrijverschap in interviews die Fens gaf toen hij een eredoctoraat ontving. “Als vroeger alles beter was, meneer, hoe komt u dan in het huidige tijdsgewricht zo onbeschoft?” 

Fens blijkt de tekst te kennen, al heeft hij hem niet gelezen. Waarom niet? Fens: “Waarom zou je de straat opgaan als je een klap kunt verwachten?” 

Heeft Fens dan wel een reactie op wat A.F.Th. poneert? “U moet weten dat ik ziek ben. Dus nee.” Wordt ongetwijfeld vervolgd, want de brief is de eerste bijdrage van A.F.Th. als gastredacteur van Propria Cures.