Spring naar de content
bron: anp

For Experts only

Vorige maand werd het honderd jaar oude verbod opgeheven op het onder kunstenaars legendarische drankje absint. Inmiddels is het weer volop verkrijgbaar. Liefhebber en schrijver Hafid Bouazza over de beste merken en de bizarre effecten van de ‘groene fee’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hafid Bouazza

Eerst een misverstand rechtzetten. De gruweldaad van de Zwitser Jean Lanfray, die mede verantwoordelijk was voor het verbod op absint, werd niet gepleegd onder invloed van dit drankje. Op 28 augustus 1905 vermoordde Lanfray, 31 jaar oud, zijn zwangere vrouw en twee dochters van twee en vier jaar. Daarna probeerde hij de hand aan zichzelf te slaan, maar dat mislukte. De aanleiding tot deze slachtpartij was de weigering van zijn vrouw om zijn laarzen in de was te zetten. Hij werd veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf en hing zich na drie dagen in zijn cel op. De anti-absint-lobby richtte zich vooral op het feit dat Lanfray 's ochtends twee glazen van de `groene fee' had gedronken, de hoeveelheden wijn en cognac die hij dezelfde dag gedronken had, werden gemakshalve vergeten, evenals het feit dat hij een duchtige alcoholist was die dagelijks tot vijf liter wijn tot zich nam.

Enkele dagen nadat Lanfray zijn gezin had omgebracht, vermoordde een andere man, onder invloed van absint, zijn vrouw met een revolver en een hakbijl. Dit gebeurde eveneens in Zwitserland, de bakermat van absint. Na heftige debatten werd daar op 7 oktober 1910 de wet die absint verbood van kracht. Maar Zwitserland was niet het eerste land dat de drank verbood; al in 1905 had België een verbod uitgevaardigd, gevolgd door Nederland in 1910 en de Verenigde Staten in 1912.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen