Spring naar de content

De heilige familie

De nieuwe roman van Philip Roth veroorzaakte al opschudding voor hij in de winkel lag. Is ‘The Plot Against America’ inderdaad een pamflet tegen het Witte Huis?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Herman Stevens

De vitaalste schrijver van de wereld is 71 jaar oud. Deze week verschijnt zijn nieuwe boek, The Plot Against America, en wie deze prachtige roman uit heeft, kan alleen maar erkennen dat er geen grotere schrijver is dan Philip Roth. Een schrijver die in zijn 23ste roman nog zo’n hartstocht, woede, en pure nieuwsgierigheid kan opbrengen naar wat er met zijn personages gaat gebeuren, bevindt zich op een niveau waar het misschien wel eenzaam is, maar ook erg mooi. Het is de absolute top.

Uitgeschreven is een woord dat Roth niet kent. Writer’s block is een fenomeen waarover hij weleens heeft geschreven, maar het is geen syndroom waarvoor hij bang hoeft te zijn. Ouderdom heeft geen vat op deze schrijver. Roth heeft eigenlijk al tientallen jaren dezelfde leeftijd, en die kan met één woord worden omschreven: springlevend. Misschien worden de haren wat grijzer, maar de blik in de ogen is nog even fel. Roth is een roofdier.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap