Spring naar de content

Opportunisme

Jan Campert, journalist en dichter, stierf begin 1943 in het concentratiekamp Neuengamme. Zijn naamsbekendheid dankt hij aan het gedicht De achttien dooden, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in tienduizenden exemplaren werd verspreid. Het is ook nadien als het verzetsgedicht bij uitstek populair gebleven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

Na de oorlog leeft de naam van de dichter voort in de Haagse Jan Campert-stichting, opgericht ter herdenking van het schrijversverzet tegen de Duitse bezetting. De stichting kent jaarlijks literaire prijzen toe.

Een klein jaar geleden kreeg de vlekkeloze reputatie van Jan Campert een lelijke knauw. Hans Renders' biografie van Campert, Wie weet slaag ik in de dood, liet geen verzetsheld zien maar een geheide opportunist. Hij smokkelde weliswaar een paar joden over de grens, maar als journalist ging hij op allerlei manieren stevig in de fout. Hij werkte bij besmette bladen en vertaalde zelfs Duits propagandamateriaal. Hij vroeg en kreeg een subsidie van het genazificeerde departement van Volksvoorlichting en Kunsten. En zo meer.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap