Spring naar de content

De vrouw van Nouredine el F.

Bij het proces tegen de Hofstadgroep volgende week staat ook Nouredine el F. terecht, die in juni met een geladen machinepistool werd opgepakt. Zijn vrouw, al veroordeeld wegens wapenbezit, komt in december vrij. Wie is Soumaya S.?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kirsten Munk

De avond van 22 juni in Amsterdam-West is een onrustige avond. Een rode Opel met afgeplakte zijramen scheurt in een dollemansrit van Den Haag via Leiden naar Amsterdam. Op de achterbank zit een bebaarde jongeman die het achteropkomend verkeer angstvallig in de gaten houdt. Voorin twee in boerka gehulde vrouwen. De chauffeuse is de bekeerde moslima Martine van den O.; naast haar zit haar goede vriendin Soumaya S. Zij is de vrouw van Nouredine el F., de zenuwachtige man op de achterbank. De jonge Marokkaan, die een tijdje op kamers woonde met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, wordt sinds de afslachting van de cineast op 2 november 2004 scherp in de gaten gehouden door de AIVD.

In Amsterdam-West staat de Opel even stil; Soumaya en Nouredine stappen uit en nemen tramlijn 17 naar metrostation Lelylaan. Daar worden ze om een uur of tien aangehouden door de Bijzondere Bijstandseenheid, Soumaya schreeuwt: "Allahu Akbar' (Allah is groot). Uit de crèmekleurige tas die haar man met een schuine band over zijn borst draagt, komen een geladen machinepistool (Agram 2000), een demper, een patroonhouder en veertig extra patronen. Het paar wordt afgevoerd. Martine wordt even later in haar auto aangehouden door een arrestatieteam en zij belandt in voorlopige hechtenis.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap