Spring naar de content

Leegstand in Oud-Zuid

‘De beste buurt van Nederland.’ Zo omschreef dit blad onlangs de Amsterdamse wijk Oud-Zuid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De voornaamste straat is de Van Eeghenstraat, met Jeroen Krabbé als meest prominente bewoner. Weet het krakersgilde wel dat in die rijkste straat van ’s lands beste buurt, boven het huis van de vermaarde acteur/regisseur/schilder, reeds acht jaar een etage leegstaat?

Het pand dat Krabbé bewoont, bestaat uit een bovenhuis met eigen opgang en een drie verdiepingen tellend benedenhuis. Krabbé, huurder van de onderste twee etages van het benedenhuis, ruziet al lange tijd met zijn huisbaas over de derde etage.

De huisbaas is Machiel de Vries, bestuurder van D.V. Beleggingsmaatschappij B.V. Hij laat zuchtend weten dat Krabbé niet zijn ‘favoriete huurder is’. “In dit land heb je als huurder rechten waar je behoorlijk misbruik van kunt maken. Krabbé belet mij om de andere woonruimte in de Van Eeghenstraat te verhuren.” Meer wil De Vries niet kwijt.

Namens Krabbé reageert diens advocaat Dolf Rueb. Zijn cliënt wil dat De Vries hem ook de derde etage, die alleen toegankelijk is via Krabbé’s woning, verhuurt, schrijft Rueb. “Cliënt heeft daartoe veelvuldig voorstellen gedaan die hetzij met stilzwijgen zijn beantwoord, hetzij met tegeneisen die in geen relatie staan tot het alhier geldende huurpeil en de zeer matige onderhoudstoestand van het pand.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Vertaling: Krabbé betaalt relatief weinig huur en wil ook de derde etage voor een prikje. De Vries gooit de artiest er het liefst vandaag nog uit, opdat hij diens stulpje voor het dubbele aan een ander kan verhuren.