Spring naar de content
bron: anp

Gods rottweiler

De paus wordt verweten onvoorzichtig en onverstandig om te gaan met de islam. Maar vóór er van een door iedereen zo gewenste dialoog sprake kan zijn, wil Benedictus XVI dat die religie eerst maar eens moderniseert en geweld afzweert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alain van der Horst

Een man in een jurk is ook maar een mens. En mensen kunnen zich vergissen, zelfs als ze Gods afgezant op aarde zijn. Toch is er weinig reden om aan te nemen dat paus Benedictus XVI zich heeft vergist toen hij onlangs een oude Byzantijnse keizer aanhaalde in wiens ogen de islam 'slecht en onmenselijk' was. Het is veel aannemelijker dat de voormalige Panzerkardinal uit Duitsland heel goed wist wat hij deed. 

Tijdens een lezing aan de universiteit van Regensburg, in zijn Beierse Heimat, haalde Benedictus een passage aan uit Zesentwintig dialogen met een Pers. Het citaat van de veertiende-eeuwse Byzantijnse heerser Manuel II Paleologus luidde: "Toon mij toch wat Mohammed voor nieuws heeft gebracht, en je zult louter slechts en onmenselijks vinden, bijvoorbeeld dat hij bevolen heeft het geloof dat hij predikte met het zwaard te belijden" (vertaald uit de officiële Engelstalige versie van de rede, uitgegeven door de Libreria Editrice Vaticana). Als de keuze voor juist dit citaat geen vergissing was, geen slip of the tongue of desnoods studeerkamerachtige naïviteit, dan is het de moeite waard om te weten wat de paus in hemelsnaam bewogen heeft, ook voor ongelovigen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap