Spring naar de content

Schuimvorming

Restaurant ‘Victoria’ heeft hier, compleet met aanhalingstekens, op de hoek van de Amsteldijk en de Vrijheidslaan in Amsterdam sinds mensenheugnis hoog op de gevel gestaan; het laatste eethuis met die naam was Chinees.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ronald Hoeben

Waarschijnlijk had de Chinees liever De Lange Muur geheten, maar heeft die het ook maar bij ‘Victoria’ gelaten, omdat dat er nou eenmaal stond in zulke grote, lastig te verwijderen letters. Inmiddels is Victoria dan toch eindelijk van de gevel geschroefd en is er een Italiaan neergestreken in het hoekpand, Diga. 

Het is een restaurant annex cocktailbar, maar wij komen alleen eten en wijn drinken. Dat doen we niet aan de rood betegelde bar, maar op rode fluwelen stoelen aan gladde zwarte tafels op een zwarte vloer onder kroonluchters in een zwart korset. Er staan serieuze wijnklimaatkasten langs de muur. We horen Italiaanse muziek, en een Italiaans sprekende ober in lang zwart brengt een enorme kaart, die meer illustraties dan gerechten blijkt te bevatten. Er staat geen gerecht bij dat je in een regulier Italiaans eethuis zou aantreffen; men heeft hier een hogere ambitie. Er is dan ook een amuse, en wel eentje die naar het moleculaire koken verwijst: mousse van tomaat en een eierdooier van basilicum. Met prosecco. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen