Spring naar de content

Links en toch lekker

Het brave katholieke familieweekblad Nieuwe Revu sloeg halverwege de jaren zeventig helemaal op hol. Onder het motto ‘socialisme, sex en sensatie’ zorgde het blad voor rellen en schandalen. Oud-hoofdredacteur Ton van Dijk blikt terug op de bizarste episode uit zijn journalistieke loopbaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton van Dijk

De sfeer op de redactie van Nieuwe Revu was begin 1977 zo gespannen dat een vechtpartij niet kon uitblijven. Het was wederom Stan van Houcke die z’n agressie niet de baas kon. De opstandige Van Houcke kon makkelijk amok maken; hij ging het zinkende schip verlaten voor een baan bij Stad Radio Amsterdam. Eerst vloog er een typemachine door de lucht. Toen viel hij de al wat oudere Simon Kapteijn aan. Slaan, trekken, duwen. Adri Volkert, psycholoof maar ook krachtsporter en medewerker aan de net gestarte serie over politiecorruptie, pakte Stan in een ijzeren houdgreep, vouwde hem als een postpakketje op een bureau en liet pas los nadat Van Houcke piepend beloofd had zich rustig te houden.

‘Stanley the steamer’ van Houcke stond op, schudde zijn hoofd als een kip die niet wist wat de haan hem geflikt had, en zei dat Volkert heel erge mazzel had dat hij 130 kilo, top-judoka en houder van een Nederlands record powerliften, glimlachte. Van Houcke had, niet alleen op dit terrein, wel meer last van zelfoverschatting. Ogenschijnlijk keerde de rust weer, doch de teloorgang van een woeste, grillige, explosieve, succesvolle en creatieve redactie bleek onomkeerbaar.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap