Spring naar de content
bron: anp

Jonge jaren: Tijs Goldschmidt

Tijs Goldschmidt (1953) is gedragsbioloog en schrijver, van onder andere ‘Darwins hofvijver’, dat in zeven talen is uitgebracht. Hij groeide op in Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matt Dings

Als je opgroeit in een stad, kun je maar het best in de buurt van een park wonen. Tijs Goldschmidt woonde vlak bij het Amsterdamse Vondelpark, de speelplek van alle kinderen uit de buurt. In zijn jonge jaren was het er nog stil. Het was er wel uitkijken geblazen. Er hingen jongens rond die stukken van het gebied claimden als hun territorium en andere kinderen aanvielen als die bepaalde grenzen overschreden. “Ik leerde er goed opletten en hard weghollen – ik was niet zo’n vechter.”

Er werd ook wel gewaarschuwd voor schijnbare gevaren als kinderlokkers en potloodventers, die hij echter nooit zag. Hij weet nog dat de hele buurt verontrust was omdat er een meisje in het park was verdwenen. Het zette zijn verbeelding in gang. Na een paar dagen zei hij tegen zijn moeder dat hij een kinderlokker had gezien, een boef in een grauwe regenjas met opgeslagen kraag en een zonnebril. Opgewonden belde zijn moeder het signalement meteen door naar de politie. Biechtte hij maar op dat hij het verzonnen had.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap