Spring naar de content

Bestraalde wijn

Hele volksstammen raakten in paniek toen plots de sticker met de tekst ‘Deze wijn bevat sulfieten’ achter op onze wijnflessen werd geplakt. Niet dat dit natuurlijke conserveringsmiddel eerst niet in ons rood, wit en onze rosé zat, maar sinds november 2005 is het verplicht om het duidelijk op de verpakking aan te geven. Reden: sulfiet is een stof die allergische reacties kan veroorzaken: hoofdpijn en rode vlekken in het gezicht zijn de meest voorkomende. Vijf procent van de astmapatiënten krijgt het nog zwaarder voor de kiezen en kampt binnen enkele minuten met ademhalingsproblemen. Kan het anders? Jazeker. Biowijnboeren weten vaak de dosering dermate laag te krijgen (minder dan 10 milligram per liter) dat ‘patiënten’ geen last krijgen. Maar niet al deze wijnen kunnen goed tegen reizen, ze zijn bovendien moeilijk te bewaren en ook flesverschil in kleur en smaak is een veelvoorkomend euvel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat moet óók anders kunnen, meenden de wijnmakers van het Zuid-Afrikaanse L’Ormarins in Franschhoek. Zij lieten een apparaat plaatsen dat het toevoegen van sulfiet overbodig maakt, zodat wijnliefhebbers thans zonder bijwerkingen vrijelijk kunnen innemen. Surepure heet deze verbluffende uitvinding. Niet alleen klinkt dit enigszins Tel Sell-achtig, ook de uitleg van de werking roept dergelijke associaties op. Zo bevat de Surepure 44 ‘turbulators’, die ervoor zorgen dat de 4000 liter wijn die het apparaat per uur aankan, volledig worden blootgesteld aan UV-straling. En ziehier het geheim van deze wondermachine. De ultraviolette stralen doden de ongewenste gisten en microben die voor zo veel fysieke ongemakken zorgen.

Nog meer Tel Sell: de Surepure- behandeling komt ook de smaak ten goede. Volgens Neil Patterson, de wijn-maker van L’Ormarins, heeft de wijn niet meer die zwavelachtige bijsmaak maar komt deze puurder, natuurlijker en voller over. Er is echter nog wel een ‘maar’ aan operatie-Surepure verbonden. Een en ander is nog zo geheim dat Patterson niet wil zeggen welke L’Ormarins-wijn de behandeling heeft ondergaan. Kan het alsnog een hoofdpijndossier worden. HH