Spring naar de content

Krab

Ondanks het slechte nieuws dat er dagelijks te melden is over de zee en wat daar zoal in en uit gaat, zijn er vreemd genoeg nog steeds zeebewoners die zowel lekker als onbedreigd zijn, zoals bijvoorbeeld de Hollandse garnaal. Strandkrabbetjes zitten ook in die categorie. Voor de oesterteelt vormen ze een plaag, en bij het vissen op andere wezens zijn ze een goedkope bijvangst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Strandkrabben zijn te klein om als krab te eten; ze hebben de eer om de hoofdrol te vervullen in een weergaloze bisque. In een heetgestookte pan met een laagje olijfolie worden de tweeën- halve kilo (levende) krabben gebakken tot ze van grijsgroen naar rood verkleurd zijn. Tomaten of tomatenpuree, grof gehakte knoflook, wat rozemarijn, wat peper toevoegen. Als alles weer heet is, afblussen met cognac en witte wijn. Vervolgens krabbetjes onder zo’n drie liter visbouillon zetten en een half uur zachtjes laten doorsudderen. Daarna met de staafmixer de krabbenmassa kneuzen, nog even doorkoken en daarna passeren door een zeef en een doek. Het resultaat hoeft alleen nog te worden aangelengd met wat room eer het als een weergaloze bisque kan worden opgediend. Een compleet videorecept van strandkrabbenbisque staat op www.foodtube.nl. RH