Spring naar de content

Oude vrienden

Van politici mag je verwachten dat ze werk en privékwesties kunnen scheiden. Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, blijkt daar echter grote moeite mee te hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

In Trouw maakte Dibi zich vorige week boos omdat twee criminele jeugdvrienden van hem het land uit gezet dreigden te worden. De jongens maken deel uit van de beruchte Piet Mondriaan-groep, een gezelschap dat zich in en rond de gelijknamige straat in het Amsterdamse Slotervaart ledig houdt met tasjesroof en gewapende straatovervallen. Onlangs vergaten ze hun verblijfsvergunning te verlengen.

Een buitenkans voor de Amsterdamse politie en stadsdeelvoorzitter van Slotervaart Ahmed Marcouch.

Zij hoopten van beide draaideurcriminelen af te komen door ze in plaats van een nieuwe verblijfsvergunning een enkeltje Marokko te geven. Dat scheelt een hoop gelazer in de wijk, en is bovendien een krachtig signaal naar andere notoire overlastplegers, was de gedachte.

Maar nee, GroenLinks-talent Dibi wilde er niets van weten. "We weten dat het geen lieverdjes zijn, maar het zijn niet alleen daders, maar ook slachtoffers van familiedrama's en falende instanties," jammerde hij in Trouw.

"Flauwekul wat Dibi zegt," bromt Fred Teeven, Tweede Kamerlid voor de VVD in een reactie. "Dit zijn jongens die heel veel kansen hebben gekregen. De Mondriaan-bende verpest keer op keer de eigen kansen. Deze twee types hadden geen verblijfsvergunning, en moeten dus sowieso het land uit. Dat ze crimineel zijn, is een reden te meer."

We bellen Dibi nog maar eens. Heeft hij inmiddels spijt van zijn uitspraken in Trouw? Ja en nee, zo blijkt. "Ik ben helemaal niet tegen het uitzetten van criminelen. Ik vind alleen dat jongens die hier al vijftien jaar wonen Nederlands zijn en dus niet uitgezet kunnen worden." Hij houdt dus staande dat het al dan niet hebben van een verblijfsvergunning er niet toe doet. Een opvallend standpunt voor een volksvertegenwoordiger.


Dibi heeft wel spijt dat hij Marcouch heeft vergeleken met Geert Wilders.

"Misschien moet hij overwegen zich aan te melden bij Wilders. Die schijnt te zoeken naar geschikte kandidaten die partijstandpunten ongenuanceerd over het voetlicht kunnen brengen. Daar slaagt Marcouch probleemloos in," zei hij in Trouw.

Dibi heeft naar eigen zeggen contact opgenomen met Marcouch en zijn woorden ingetrokken.

Teeven had wel raad geweten met Dibi als deze bij hem in de fractie had gezeten, zegt hij. "U weet wat wij doen met mensen die onverstandige dingen zeggen."