Spring naar de content

Vergissing

Rob Wijnberg is boos op HP/De Tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De jeugdige filosoof vindt het ‘niet netjes’ dat dit blad vorige week een citaat uit een door hem ‘in een opwelling’ verstuurde e-mail afdrukte.

Dit blad had Wijnberg om commentaar gevraagd na aantijgingen van collega-filosoof Menno Lievers dat hij af en toe onzin schrijft. Wijnberg counterde Lievers’ beschuldigingen op laconieke wijze. Echter, dat bleek in de daaropvolgende paniekerige e-mails een vergissing. “Ik had me voorgenomen NIET te reageren. Zou je die email dus als niet gestuurd kunnen beschouwen?”

Maar daar gaan journalisten zelden mee akkoord, erkende Wijnberg later ook in een nieuwe mail. “Ik ben ook journalist (voor nrc.next – red.) en ik weet: als iemand zijn uitlatingen intrekt, dan heb je daar als journalist helemaal niets over te zeggen.”

Toch wilde Wijnberg zijn reactie verwijderd zien. Zijn argumenten waren op zijn minst opmerkelijk te noemen. “Autorisatie is vereist, tenzij er één of ander groot belang op het spel staat. In het geval van politici en uitspraken kun je daar dus nog over twisten, die vallen vaak onder openbaarheid bestuur.”

Autorisatie is ‘vereist’? Hoezo? Dat is alleen zo als interviewer en geïnterviewde daar afspraken over hebben gemaakt, en dat was hier niet het geval.

De ‘tenzij’-redenering die volgt, is al helemaal curieus. Een jour- nalist moet dus alleen ónbelangrijke stukken laten autoriseren?

Rare jongens, die filosofen.