Spring naar de content

Ramptoeristje spelen

En de prijs voor de meest absurde expositie van het jaar gaat naar… de gemeente Amsterdam! De winnende inzending is een tentoonstelling plus rondleiding door het nieuwe metrostation Europaplein. Heeft dat iets met de Noord-Zuidlijn te maken? Jazeker. Maar dat project is toch hopeloos vastgelopen? Inderdaad. En kost dat de belastingbetaler niet heel veel geld? Reken maar!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

“Station Europaplein bijna klaar,” jubelt een twee pagina’s groot artikel in het pr-blaadje Amsterdam.nl. En ook: “Op 6 juni – tijdens een open dag – kunt u het metrostation van binnen zien.” Tjonge wat een bof. Maar het feit dat de bouw van meerdere stations al maanden stil ligt wegens acuut verzakkingsgevaar, wat staat dáárover in Amsterdam.nl? Antwoord: niets. Ook wordt er met geen woord over gerept dat de Noord-Zuidlijn aanvankelijk in 2011 zou gaan rijden, maar dat dat nu op z’n vroegst 2017 wordt, en dat de kosten, eerst beraamd op 1,46 miljard euro, inmiddels al zijn opgelopen tot 2,4 miljard.

Maar oké, het is natuurlijk wel uitermate fascinerend om alvast een kijkje te mogen nemen bij wat het grootste infrastructurele debacle in de Amsterdamse geschiedenis aan het worden is. “De medewerkers staan klaar om uw vragen te beantwoorden,” meldt Amsterdam.nl. Reuze! En wilt u samen met uw vrienden ramptoeristje spelen, geen enkel probleem. “Groepsrondleidingen op afspraak.”

Dat wordt vast een gezellige boel op 6 juni, denkt de gemeente ook niet? Helaas, ten stadhuize is geen ter zake deskundige en bevoegde employé meer present om een toelichting te geven. Het is tenslotte ook al kwart over vier.