Spring naar de content

Ons eigen 11 september

Dijkgraaf: Zo, we hoeven niet meer te discussiëren over de vraag of RTL als nieuwszender beter is dan de NOS. Ik zeg: Apeldoorn, 30 april.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Blijboom: Ik dacht dat het aan m'n toestel lag toen ik voor de vijfde keer hetzelfde NOS-bulletin voorbij zag komen. En elke keer was er in de aankondiging sprake van doden, waarna de verslaggeefster prompt vertelde dat het 'onduidelijk' was of er dodelijke slachtoffers waren gevallen. Slordig.

Dijkgraaf: Dat heb je als je alleen de feesten- en partijenploeg op pad stuurt. Die hebben zich keurig voorbereid op zwangerschappen van prinsessen, leeftijden van prinsen en de viool spelende zusjes Park van 13 en 15 - maar als er dan onverwacht iets gebeurt, nieuws ofzo, dan raken die NOS-kippen volledig van de leg.

Blijboom: Extra wrang trouwens dat dit alles plaatsvond op de verjaardag van de man van Veilig Verkeer Nederland.

Dijkgraaf: Terwijl de burgemeester van Apeldoorn op de persconferentie het aantal doden en gewonden vertelde, zond de TROS op Nederland 2 het feestprogramma van Ivo Niehe met diezelfde Pieter van Vollenhoven nogmaals uit. Een vrolijke boel. Vroeger was de TROS een keurige omroep; herinner jij je dat ook nog?

Blijboom: Je bedoelt ten tijde van TROS Aktua? Toen Ard Horvers met een huifkar op het publiek in reed?

Dijkgraaf: Precies. En met Wibo van de Linde! Zo'n Marieke de Vries van de NOS in Apeldoorn - Wibo had haar rechtstreeks in de uitzending via haar oortje op staande voet ontslagen. Maar goed, buitengewoon tragische dag voor de Nederlandse monarchie. Wordt er eens een aanslag op je gepleegd, gebeurt het met een afgeleefde Suzuki Swift...

Blijboom: 'Nooit meer koekhappen' was de wens van alle prinsen. Maar dit kan toch nooit de bedoeling zijn geweest. En straks weer dat gezever over Zwarte Piet. We zijn definitief al onze feesten kwijt.


Dijkgraaf: Al viel me 's ochtends al wel op dat Máxima een airbag op haar hoofd had:

Blijboom: Geen grappen alsjeblieft. 30 april is ons eigen 11 september geworden. Dodenherdenking kan vier dagen naar voren. Nederland is nu ook z'n allerlaatste restje onschuld kwijt.

Dijkgraaf: Ondertussen zijn op de tv alle grenzen van het betamelijke overschreden. RTL 4 en 7 zonden bijna live door de lucht vliegende slachtoffers van die gek uit. Ongekend!

Blijboom: Tegelijkertijd werd het gezicht van de dader - al zal ik van de heren Spong en Plasman vast 'verdachte' moeten zeggen - door RTL weggeblurd, terwijl zijn tronie gewoon overal op internet was te zien. Beetje raar.

Dijkgraaf: Tja. Toen ze het op de tv nog over een 38-jarige autochtone Nederlander hadden die geen strafblad had noch onder psychiatrische behandeling stond, was het op internet de 38-jarige K.R. Tates uit Huissen, een man die in scheiding zou liggen en zijn kinderen niet mocht zien, ontslagen was en zijn huur niet meer kon betalen. Maar tv-redacties moeten hun eigen afweging maken. En vliegende slachtoffers, dat kan gewoon niet. Het zal je kind maar wezen!

Blijboom: Vliegende slachtoffers niet nee, maar het smoelwerk van zo'n meervoudige moordenaar... Afijn, voor het eerst sinds, pakweg, 1969 weer eens een hele Koninginnedag gevolgd op de tv.

Dijkgraaf: Ik denk dat wij het eens zijn (bij mij was '70 de laatste keer, maar toen was het stervenskoud en moest ik binnen blijven van mijn moeder). Vrouw & Paard vrijdag nog gezien?

Blijboom: Huh? Is dat een soort Pauw & Witteman maar dan met Anky van Grunsven en Bonfire?


Dijkgraaf: Ik citeer de VARA: een nieuw live discussieprogramma over wat moderne vrouwen bezighoudt en dat ook voor mannen interessant is. De vrouwen praten wekelijks over de actualiteit en ontvangen gasten. De panelleden heten Wallis de Vries, El Ahmadi, Mees, Bierenbroodspot, Groenteman, Jansen, Ekiz en Kording.

Blijboom: Voor vrouwen gelden andere actualiteiten dan voor mannen?

Dijkgraaf: Neuh. Felix Meurders is tot oktober met zomerstop, dus in plaats van het mediaprogramma De Leugen Regeert gooien ze nu wat Opzij-geneuzel de buis op. Op dat tijdstip zitten echte mannen 's zomers toch in de kroeg. Of in het Bimhuis.

Blijboom: Naar Vrouw & Paard kijkt dus geen hond.

Dijkgraaf: Uitsluitend kippen.