Spring naar de content

Cool climate

'Met de meeste Australische cabernet sauvignon, chardonnay en shiraz schaden we de reputatie van Wine Australia, wijnland Australië. Die zijn slap en karakterloos," vonnist Jerry Jones. Dat betekent overigens niet dat de general manager/sommelier van restaurant Tetsuya's in Sydney bij het vijftien gangen tellende diner louter niet-Australische wijnen schenkt. Integendeel. "U bent vast niet vanuit Europa hiernaartoe komen vliegen om chablis, bordeaux of rioja te drinken." En zo is het. Toch fungeert de plop van een fles Ayala Brut Nature nog als startschot van deze marathonmaaltijd. Geen reden tot klagen echter, want dat is mijn favoriete 'zéro dosage', een volstrekt droge champagne die hier de laatste amuserestjes uit de smaakpapillen verdrijft. Gezien de Japanse nationaliteit van chef Tetsuya Wakuda is sake als vervolgkeuze bij de oesters met rijstazijn en gember en de gerookte Tasmaanse zeeforel met Avruga-kaviaar begrijpelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Maar dan vindt Jones het de hoogste tijd om invulling te geven aan zijn Wine Australia-gevoel. Dat doet hij onder meer met een cool climate-chardonnay uit Margaret River (die hij overigens aankondigt als 'chablis-like'), pinot noir uit Victoria, cabernet sauvignon uit Coonawarra en shiraz uit Canberra. Weliswaar van een onberispelijke kwaliteit zijn dit toch nog 'the usual suspects'. Jones onderstreept zijn autoriteit echter door ook een aantal wijnen te schenken van minder voor de hand liggende druiven. Aldus verschijnen er een blend van roussanne en marsanne uit Barossa op tafel, evenals een gewürztraminer uit Victoria. En ik mag pas afscheid nemen nadat ik hem beloofd heb om tijdens mijn tocht door Hunter Valley toch vooral ook tempranillo, zinfandel en sangiovese te proeven. "Daar worden steeds betere resultaten mee geboekt."

Voordat dit gebeurt, dien ik de volgende dag eerst nog te lunchen bij Aria, een andere aanrader in Sydney. En hoewel de wijnkelner beaamt dat Tetsuya's het beste restaurant van Australië is, pulkt hij toch even aan de reputatie: "Voor de verhuizing in 2000 naar zijn grotere locatie, vond ik 'm toch beter." HH

www.tetsuyas.com

www.ariarestaurant.com