Spring naar de content

Doodgeknuffeld

Dj Giel Beelen voerde onlangs actie voor aidsbaby’s in Zuid-Afrika. Maar welke organisatie zit er achter de schermen? ‘De natuurlijke energiehelingen van AidsBabies zijn een effectief en efficiënt alternatief voor de medische sector.’ door Mark Traa

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een enorm succes werd het, de knuffeldierenactie van Radio 3FM die in maart werd afgesloten. Na een oproep van VARA-dj Giel Beelen stuurden luisteraars maar liefst veertigduizend knuffels op. Die zouden naar Zuid-Afrika worden gestuurd om daar te worden weggegeven aan kinderen met aids. De actie bracht ook nog eens tienduizend euro aan donaties op om het vervoer te bekostigen. Dorien Striekwold uit het Brabantse Geldrop, de initiatiefneemster van de actie die door Beelen in de uitzending werd gebeld, kon haar geluk niet op. Nog bijna tweeduizend dozen met knuffels wachten op verscheping naar Kwazulu-Natal, het zwaarst door aids getroffen deel van Zuid-Afrika.

Tot zover de actie zoals die zich voor het publieke oog voltrok. Wie even achter de schermen kijkt, ontwaart een heel andere wereld. Want de achterliggende organisatie AidsBabies, die in Zuid-Afrika zegt te strijden voor het welzijn van kinderen met aids, is een wel héél merkwaardige club. Misschien niet de ideale club waarvoor je als omroeporganisatie, direct of indirect, reclame zou willen maken.

AidsBabies, zo wordt duidelijk uit de website van de organisatie, behandelt met aids besmette baby’s niet door ze medicijnen te geven, maar door ze te healen. In het eigen jargon: ‘energieën van Onvoorwaardelijke Liefde en Onophoudelijk Licht worden gebruikt om onze fysieke lichamen en die van anderen te helen’.

Op fotootjes zien we hoe dat gaat: op een rij stoeltjes zitten zwarte kinderen, ieder met een blanke vóór zich die bezwerende handgebaren maakt. Inderdaad: Jomanda in Afrika. Maar terwijl Jomanda door schade en schande inmiddels weet dat ze écht zieke mensen naar de dokter moet sturen, denken ze daar bij AidsBabies heel anders over. “De natuurlijke energie helingen van AidsBabies zijn een effectief en efficiënt alternatief voor de chemische therapieën uit de medische sector,” aldus de website. Zó kras durven maar weinig alternatieve genezers het te formuleren.


Toch is AidsBabies óók de organisatie die de onschuldige knuffels verspreidt onder kinderen. Het achterliggende idee is dat er voor elk ingestuurd knuffeldier een healing wordt uitgevoerd. Aangezien er vanuit diverse landen al duizenden knuffels zijn verscheept en er nog maar vijf healers beschikbaar zijn om de kinderen te behandelen, geeft dat natuurlijk een praktisch probleem. De koppeling knuffel-healing is in het geval van de veertigduizend Nederlandse knuffelbeesten losgelaten, meldde Dorien Striekwold onlangs op de actiewebsite. De overblijvende knuffels worden gewoon uitgedeeld.

Het kan niet anders of de knuffelbeesten zijn óók bedoeld om sympathie te kweken voor de organisatie, om publiciteit te trekken en om geldelijke donaties los te krijgen. Want het is bijvoorbeeld de bedoeling dat er 120.000 dollar beschikbaar komt die de healers in staat stelt ‘doeltreffende helingen te kunnen geven aan de miljoenen aidswezen’. Te zijner tijd moet er een ‘helingenkliniek’ en een opleidingscentrum komen waar ‘alle vormen van ziekte’ onder meer worden behandeld met ‘wonderwater’. Een training van elf dagen volstaat om toegang te krijgen tot ‘Gods elektromagnetische helende energieën van Liefde en Licht’.

De nodige wonderen hebben zich inmiddels al voltrokken. De website: “Onze resultaten omvatten genezingen/remissies bij volwassenen en kinderen met aids tezamen met de integratie van Engelenkwaliteiten in het leven in de derde dimensie van kinderen met autisme/ADD/Asperger evenals genezingen en of remissies van hersenverlamming, kanker, depressie, stressvermindering en de ziekte van Parkinson.” Na drie behandelingen, zo lezen we, nam de ernst van de infecties al af.


We zouden ook nog kunnen ingaan op een vijf pagina’s durende theorie over het ontstaan van de mensheid uit tiendimensionale energieën, met als slotsom dat zwarte mensen spiritueel zuiverder lichamen hebben dan andere mensen. Maar dat is voor de liefhebbers na te lezen op www.aidsbabies.org.

Het is natuurlijk interessant om te zien wie de mensen achter AidsBabies zijn. De oprichters zijn Gigi en Skye Svorinic, die in 2004 zouden zijn getroffen door enkele schrijnende foto’s van aidsbaby’s in ijzeren ledikantjes. De échte man achter de schermen lijkt de Amerikaan Gary Smith, ooit rakettechnicus, accountant en bedrijfsleider in een supermarkt, maar ook oprichter van ‘Sacred Merkaba and Christ’s Light Techniques’, een organisatie die spirituele trainingen en healings geeft. Smith gelooft dat hij een spirituele afstammeling is van een Egyptische farao en van Koning David. Op zijn website verkoopt hij boeken en cd’s met lezingen. Voor tien dollar kan er online naar een redevoering worden geluisterd. En o wee als je niet betaalt: “Dan steel je letterlijk geld van wanhopige aidsweesjes,” waarschuwt Smith. De ‘Heilige Merkabatechnieken’ van Gary Smith worden in Zuid-Afrika onder meer gedoceerd door het echtpaar Svorinic. En jawel: een van Smiths Nederlandse teachers is Dorien Striekwold – de vrouw achter de teddyberenactie. Zó particulier was haar actie dus ook weer niet.

In interviews repte Striekwold met geen woord over het spirituele karakter van haar goede doel. Maar het moet gezegd: niemand vroeg er ook naar. ‘Hulp aan baby’s met aids’ was kennelijk voldoende achtergrondinformatie om de actie van het nergens officieel goedgekeurde AidsBabies te ondersteunen – óók voor Giel Beelen. Die liet ook nog vijftienhonderd knuffelbiggetjes maken die negenduizend euro opleverden om de vervoerskosten te betalen; de VARA-directie deed er nog eens duizend euro bij.


Knuffels voor aidskinderen – het is op zich een goed doel waarop weinig valt af te dingen. Het valt nog te bezien of het handjevol healers in staat zal zijn veertigduizend knuffels op de plek van bestemming te krijgen, maar laten we daarin enig vertrouwen hebben. We kunnen er echter van uitgaan dat de kinderen, tegelijk met de knuffeldieren, een spirituele healing krijgen. En dan mag het toch curieus worden genoemd dat de publieke omroep wekenlang reclame heeft gemaakt voor een zweefclub die zonder blikken of blozen beweert aids te kunnen genezen, evenals een scala aan andere ernstige ziekten.

Het is tijd voor een reactie van Giel Beelen. Bij monde van een VARA-woordvoerster laat hij weten dat hij slechts een ‘moment van aandacht’ heeft willen creëren voor de knuffelactie van Dorien Striekwold. “Het gaat erom dat de knuffeldieren zijn verzameld en naar de aidsbaby’s worden gestuurd. Het was een leuke, spontane particuliere actie die helemaal past bij Giel. Hij ondersteunde de knuffelactie, niet die organisatie. Dat is een heel verschil.”