Spring naar de content

Kassa!

Hij verdiende 3,2 miljoen euro als adviseur bij de overname van krantenconcern PCM door het Britse vampierfonds Apax en ging daarna wat terugdoen voor de samenleving. Grimbert Rost van Tonningen (1941) begon in februari de opiniewebsite Pluspost.nl, naar het voorbeeld van de ‘voor Nederlandse begrippen centrum-rechtse’ The Huffington Post.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Heel nobel van de ‘zoon van’. Des te opmerkelijker dat ons het gerucht bereikte dat Rost van Tonningen subsidie zou hebben aangevraagd bij het Stimuleringsfonds voor de Pers.

“Ik krijg een lening, ja,” zegt Rost van Tonningen desgevraagd. “Maar als de Pluspost-BV failliet gaat, is het risico voor het Stimuleringsfonds.”

Waarom lenen bij de belastingbetaler? Waren uw miljoenen op?

“Nee. En die miljoenen staan erbuiten.”

Zou Pluspost zonder de lening op de fles gaan?

“Nee, maar dit is gewoon normale bedrijfsvoering. Ik probeer het risico te spreiden.”

Hoe gaat het met de bezoekersaantallen?

“Wij groeien langzaam, maar gestaag. In september hoop ik break even te spelen. Bij 5000 lezers spelen we quitte. En er komen steeds meer advertenties.”

Hoeveel leent u van het Stimuleringsfonds?

“Dat moet u maar aan hen vragen.”

Stimuleringsfonds-adjunct- directeur Rick van Dijk: “Wij verstrekken uitkeringen en kredieten. Hoe commerciëler de aanvraag, des te eerder geven we een krediet. Pas als de subsidie defini- tief is, publiceren we het op de web- site en in de Staatscourant.”

Rost van Tonningen streek miljoenen op voor de Apax-deal. Heeft hij de subsidie wel nodig?

“Dat kun je je afvragen.”

Als de noodlijdende site op de fles gaat, kunt u fluiten naar uw centen.

“Dat weet ik.”

Op basis waarvan is de aanvraag goedgekeurd?

“Pluspost is een vernieuwend journalistiek product op internet. Een opiniërende nieuwssite aan de rechterzijde, terwijl er meer sites zijn ter linkerzijde. Dat speelt mee in de overweging.”