Spring naar de content

CU echt alléén voor christenen

Esmé Wiegman (33) is sinds 1 maart 2007 Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie (CU). Ze is tegen Turkije bij de EU en prefereert de CU boven het CDA, want het CDA is tegenwoordig maar een allemansvriend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat doet u in de Kamer?
“Ik hou me onder meer bezig met de veranderingen in het zorgstelsel, medische ethiek, klimaat en energie en de positie van Nederland in het Europees Parlement. Ook hou ik de uitbreiding van de EU scherp in de gaten.”

Moeten landen als Kroatië en Turkije erbij?
“Turkije niet. Er zijn grenzen aan Europa, zowel beleidsmatig als geografisch. Sommige landen in Oost-Europa zouden mogelijk lid kunnen worden, maar ik kijk hier heel kritisch naar. Deze landen moeten er echt inhoudelijk klaar voor zijn.”

Waarom de ChristenUnie?
“Omdat de partij vanuit christelijke basis politiek wil bedrijven en een mooi beleid heeft.”

Waarom niet het CDA?
“Het CDA heeft een soort vertaalslag gemaakt. Iedereen is welkom, ook als je atheïst of moslim bent. Bij de CU gaat het om levende christelijke uitgangspunten. De relatie met God, en hoe die betrekking heeft tot de relatie met mensen, de principes van naastenliefde.”

Eind vorig jaar kwam u in het nieuws omdat u roken wilde verbieden in de auto.
“Het is bewezen dat roken in een kleine, benauwde ruimte als de auto zeer schadelijk is voor de meerijders, met name kinderen.”

Is dat niet de verantwoordelijkheid van de ouders?
“Ja, in de eerste plaats. Maar auto’s verplaatsen zich in de openbare ruimte en daarom vind ik dat je ook als overheid kan optreden. Het heeft natuurlijk ook te maken met verkeersveiligheid.”

Hoe staat het nu met dat plan?
“Eerst werd ik voor gek verklaard. Er was ook geen draagvlak voor. Later bleek uit een enquête van autobranchevereniging RAI dat veel mensen voorstander zijn van zo’n verbod. Misschien komt het er ooit nog van.”

Waar bent u op dit moment mee bezig?
“Met water en sanitaire, innovatie op dit gebied. Wat kunnen we nog meer met poep en plas.”

Wat zijn uw toekomstplannen?
“Hard werken, een goed Kamerlid zijn. Ik zou graag verder willen in de politiek, maar het is een onzeker bestaan. Door de werkbezoeken weet ik dat er nog zoveel mooie beroepen bestaan, dus mijn wereld stort niet in als mijn politieke carrière eindigt.”

Onderwerpen