Spring naar de content

Uit de historie van de Haagse Post, De Tijd en HP/De Tijd

Even gebeld worden inbreuk op privacy

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

We zijn de greep op onze apparaten kwijt geraakt, we weten er niet meer mee om te gaan. (-) Grootste bedreiger is de telefoon. We zijn de draad kwijt. Het besef dat er bijna geen rigoureuzere inbreuk op de privacy bestaat dan even gebeld worden lijkt volkomen verloren. Iedereen lijkt het normaal te vinden dat men je zo even kan storen.

Maar als je geen zin hebt om te praten, dan trek je toch de stekker eruit? Ik wil mensen zien als ik met ze praat! Eventueel wil ik ze ruiken of zelf voelen, of allebei… maar zonder hoorn langs m’n wang. Praten kan volgens mij niet aan de telefoon; mededelen, afspreken, dat is het hoogst bereikbare. Tenzij iemand onbereikbaar is natuurlijk. Erwin van de Pol, Amsterdam (De Tijd, 4-3)

01-01 De PTT wordt geprivatiseerd. 08-01 Johnny Jordaan overlijdt. 20-01 George Bush senior wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten. 14-02 Ayatollah Khomeiny spreekt een fatwa uit over Salman Rushdie. 01-03 Groen Links wordt opgericht. 31-03 Laatste uitzending van de Fabeltjeskrant. 04-04 De NAVO viert haar veertigste verjaardag. 12-05 Het kabinet-Lubbers III valt. 04-06 Studentenprotest op het Tienanmenplein in China wordt hardhandig neergeslagen door het leger. 02-10 RTL-Véronique, de eerste commerciële zender in Nederland, begint met uitzenden. 09-11 De Berlijnse Muur valt. 17-12 The Simpsons wordt voor het eerst in Amerika op tv uitgezonden. 25-12 De Roemeense dictator Nicolae Ceausescu en zijn vrouw Elena worden na een opstand geëxecuteerd. 29-12 Vaclav Havel wordt tot president gekozen van Tsjecho-Slowakije.


Het echte hart van de natie klopte volgens HP-hoofdredacteur John Jansen van Galen bij de Surprise Show van Henny Huisman. In januari schreef hij na de laatste uitzending van het KRO-programma: “Het is zo’n legendarisch programma waarvan wij hopen dat het over een eeuw wordt opgegraven door een socioloog. Zijn er dan nog sociologen? Henny Huismannen? Jazeker, want het is zoals Huisman zingt: ‘De wereld mag veranderen, de mensen zijn gelijk. Zij kennen nog de liefde.'” In 1990 werd de show overgenomen door de prille commerciële zender RTL-Véronique. Jansen van Galen: “De formule is simpel: een wens gaat in vervulling (een verloren poesiealbum keert terug naar de eigenares, een verstokte nagelbijter krijgt nieuwe nagels, maar meestal wordt een weerzien gearrangeerd met een familielid dat lang geleden uit het zicht verdween), Huisman treedt daarbij op als bemiddelaar. De confrontatie met al die tranen heeft iets gnants en fascinerends tegelijk.”

Sport: Erick Van Lancker wint de Amstel Gold Race.

Best bekeken tv-programma: Wedden dat…?, met 5,2 miljoen kijkers.

Best verkochte boek: De slinger van Foucault van Umberto Eco.

Populairste/grootste politieke partij: CDA met 54 zetels.

Europese auto van het jaar: Fiat Tipo.

Best verkochte single: Eternal Flame van The Bangles.

Best bezochte film: James Bond – Licence to Kill.

Nobelprijs (voor de vrede): De dalai lama, voor zijn geweldloze verzet tegen de Chinese annexatie van Tibet.

Modaal inkomen op jaarbasis: 41.000 gulden, omgerekend 18.605 euro.

Songfestival-winnaar: Rock Me van Riva.

Hij won de verkiezingen niet in 1990, maar vier jaar later werd de PvdA-leider en voormalige vakbondsman alsnog premier. Dat zou hij blijven tot 2002.


In 1989 besloten de linkse splinterpartijen CPN, PPR, EVP en PSP samen op te trekken bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer. De naam van de nieuwe partij: Groen Links. Andrée van Es, sinds 1975 parttime fractiemedewerkster van de Pacifistisch-Socialistische Partij, was in 1985 fractievoorzitter geworden van de PSP. Na de verkiezingen van 1986 was ze zelfs het enige overgebleven Tweede-Kamerlid voor die partij. Zij was dan ook actief betrokken bij de oprichting van Groen Links. Maar in 1990 verliet Van Es de politiek om ‘de nieuwe gezichten van Groen Links de kans te geven’, zoals ze zelf zei, en om meer tijd te hebben voor de opvoeding van haar zoontje. Met evenveel enthousiasme als ze destijds voor de politiek had gehad, stortte Van Es zich vervolgens op een loopbaan in de media. In 1993 begon ze als redacteur bij Radio 1, om zo’n drie jaar later de overstap naar de televisie te maken. In 1996 ging ze aan de slag bij de NOS, waar ze aan verschillende tv-programma’s meewerkte. In datzelfde jaar trouwde ze met de PvdA-politicus Maarten van Traa, die een jaar later omkwam bij een auto-ongeluk. In 1999 werd ze directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie, waarvoor ze een boekje schreef over de juridische aspecten van het huwelijk. In 2001 was ze betrokken bij de voorbereiding van een wel heel spraakmakend huwelijk: ze boog ze zich over de inburgering van Máxima, de aanstaande bruid van de kroonprins. Een terugkeer naar het Haagse leek niet uit te kunnen blijven. En inderdaad, sinds 2007 is Andrée van Es directeur-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties, een topfunctie op het ministerie van Binnenlandse Zaken.