Spring naar de content

Vuijsje: ‘Kritiek is van een ongehoorde domheid’

Donkere vrouwen maken het een en ander los bij Robert Vuijsje, auteur van het boek Alleen maar nette mensen. Zijn debuutroman raakt op zijn beurt ook een gevoelige snaar bij donkere vrouwen. Dat bleek afgelopen woensdag tijdens een debatavond in pakhuis De Zwijger. Op een bepaald moment werd zijn boek vergeleken met Mein Kampf van Adolf Hitler. De kritiek die Vuijsje kreeg vindt hij: “Van een ongehoorde domheid.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Een van de verwijten die u naar uw hoofd geslingerd kreeg was dat u ‘de negerin afschildert als een leeghoofd en een lustobject’.
“Het is volgens mij een kleine subgroep die in het algemeen boos is. Deze mensen zijn van het type dat met enige regelmaat ‘discriminatie!’, ‘racisme!’ en ‘slavernij!’ roepen. Ze zeiden het eergisteren tegen mij, de volgende keer zeggen ze het tegen iemand anders.”

Tijdens de debatavond zei programmamaker Guilly Koster. “Het boek laat zien wat er achter de maskers van de witte elite schuil gaat. It hurts, man! Maar ik zeg je: who fucks with my sister, fucks with me!”
“Dit soort uitspraken zegt meer over hoe hij in het leven staat dan over mijn boek. Hij denkt wat de hoofdrolspeler doet en denkt, dat dat voor alle blanken uit Amsterdam-Zuid staat. En hoe zwarten uit Amsterdam Zuid-Oost in het boek worden geportretteerd, dat dat geldt voor alle zwarte mensen in Zuid-Oost. Als je op zo’n simpele manier een boek gaat lezen en de nuancering erin niet begrijpt, wordt het lastig discussiëren.”

Elvira Sweet, Stadsdeelvoorzitter van de Bijlmer, deed ook een duit in het zakje met: “Het irriteert mij mateloos dat de Bijlmer wordt neergezet als een gebied waar vrouwen lekker snel uit de kleren gaan.”
“De hoofdrolspeler is verward: hij vraagt zich af waar hij bij hoort. In die staat van verwarring heeft hij ontmoetingen met zwarte vrouwen. Daarnaast zet hij zich af tegen zijn eigen milieu: hij zoekt iets dat totaal anders is dan zichzelf. Zij heeft de context van verwarring weggelaten en zonder enig gevoel voor humor of ironie het boek heel letterlijk genomen.”

U vond de discussie niet meer zo leuk toen iemand in de zaal uw boek vergeleek met Mein Kampf van Adolf Hitler.

“Ik ben zelf joods. Ik vond dat niet alleen schandalig om te zeggen, maar ook van een ongehoorde domheid. Het hele ironische hieraan is dat mijn boek gaat over multiculturele verwarring. Deze boze mensen zijn ook verward en vanuit deze gemoedstoestand zeggen zij dat soort dingen.”

Zitten er ook positieve kanten aan uw bekendheid? Wordt u op straat door donkere vrouwen met ronde billen in strakke leggings benaderd?
“Aangezien mijn voorkeur nu landelijk bekend begint te worden, krijg ik van vrouwen die aan die omschrijving voldoen berichten op mijn Hyves. Best vaak lees ik dat ze me wel eens willen ontmoeten. Ik heb al verkering dus ik kan daar uiteraard niet op ingaan.”