Spring naar de content

Blijboom & Dijkgraaf

Elke week op de website: één artikel uit HP/De Tijd. Deze week: het  eent-tweetje tussen Michiel Blijboom & Jan Dijkgraaf over Dr. Oetker en Humberto Tan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Blijboom: Voor we beginnen: er is een tvkwestie die ik even zou willen aansnijden...

Dijkgraaf: Nou, vooruit dan maar weer.

Blijboom: Iets dat ik tot op de bodem zou willen uitzoeken. De táártbodem!

Dijkgraaf: Man, de lezer en ik zitten op het puntje van onze stoel. Hou ons niet langer in spanning.

Blijboom: Zap jij dan altijd over de reclames heen? Heb jij niet gemerkt dat Dr. Oetker, die goeie ouwe Dr. Oetker, na dertig, veertig jaar ineens Dr. Utker wordt genoemd? Wat zou daar achter zitten? Hebben we hier te maken met een herpositionering van het zelfrijzend bakmeel? Globalisering in het poffertjesmixsegment?
Heeft dit met Schengen te maken? Natúúrlijk weet ik dat het een Duits bedrijf is en dat die gasten de oe niet als oe uitspreken. Zie ook Oesterreich, en FC Koeln. Maar waarom nú? Het is al die jaren toch goed gegaan? Ik verdom het toch echt om straks in de winkel om een fles amandelaroma van Dr. Utker te vragen. Het blijft voor mij Oetker – daar ben ik heel stellig in! Principekwestie. Noem het een daad van naoorlogs verzet. Niet capituleren voor den... Nou ja, je begrijpt waar ik heen wil.

Dijkgraaf: Ja, wij gaan het over Humberto Tan hebben. Ook een man die geen naam correct uitspreekt.

Blijboom: Voetbal op tv dus. Gezellig. Pakken we dan ook Tom Egbers even mee? Prima presentator, maar vond je het niet scháttig dat-ie bij de uitzending van de laatste speeldag in de eredivisie de spanning er nog even in hield? Wie zou er gaan degraderen? We zouden het de komende 45 minuten gaan zien, met het bord op schoot. Terwijl het een prestatie van formaat is om ’s avonds om zeven uur nóg niet te weten hoe er in den lande is gevoetbald. Ik bedoel: radio, pay tv, vaste telefoon, mobiele telefoon, internet, teletekst, sms, msn, skype, twitter... je moet echt tien meter onder de grond hebben gezeten om niet op één of andere manier al gehoord te hebben dat Volendam was gedegradeerd. Maar de NOS deed net of het nog een volslagen verrassing was. Dat was wel héél erg 1978, hoor! Toen degradeerde Telstar trouwens. En FC Amsterdam.

Dijkgraaf: Tom Egbers... Le garçon du pissement, zoals de Fransen zeggen. En dat alleen maar omdat hij ooit, als stagiair van een ooit roemrucht kappersblad, in de Tour de France in zijn broek plaste. Ik vind Tom trouwens op zijn treurigst als hij Jack van Gelder vervangt bij Studio Voetbal. De bedoeling van dat programma is dat er een beetje gediscussieerd wordt, maar dat concept snapt le petit pipi niet. Dus dan schrikt-ie als iemand het met ’m oneens durft te zijn. Wat logisch is, want de autocue heeft ’m nog nooit ongelijk gegeven.

Blijboom: De een-tweetjes van Wilfred Genee en Johan Derksen bij de commerciëlen zijn daarentegen een lust voor oog en oor. Hoewel Wilfred natuurlijk, met zijn naam, dat legendarische radiospelletje van de VARA nieuw leven zou moeten inblazen. Zet je schrap, ik heb een woordgrap klaarstaan...

Dijkgraaf: Als het per se moet…

Blijboom: Geen ja, Genee!

Dijkgraaf: Als jij nu Van Basten zou heten en er hing een spiegel voor je neus, dan moest ik nu op zoek naar een andere collega. Zó flauw.

Blijboom: De directie van HP/De Tijd heeft zojuist nog z’n vertrouwen in mij uitgesproken.

Dijkgraaf: Humberto Tan zou zeggen: ddrcsvnhpdtdhftzjstngznvrtrwnnmtgsprkn.

Blijboom: Dit moet je geloof ik even uitleggen. Ook voor de lezers. En de directie.

Dijkgraaf: Ik weet dat ze bij de tv snel moeten praten, maar Tan slikt niet alleen alle klinkers in, hij weet ook nog het volgende woord uit te spreken voor hij met het vorige klaar is. En dat nog afgezien van dat meepraten met de grote jongens. Ik bedoel: als John de Wolf spreekt, moet een Humberto Tan zwijgen. Laat staan als Jan van Halst aan het woord is.

Blijboom: Mee eens. Als je zelf nooit op niveau hebt gevoetbald, dan zou je van dit soort vedetten bij de gratie Gods de schoenen mogen poetsen. Meepraten is uit den boze, in de rede vallen onbespreekbaar. Als je als amateur een prof voor de voeten loopt, weet je wat je dan in mijn ogen bent?

Dijkgraaf: Nou?

Blijboom: Een utlul!