Spring naar de content

Achterbank: Geweldig leuke baan

Margreet Smilde (54) is sinds 26 juli 2002 (met onderbreking van een jaar) Tweede Kamerlid voor het CDA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Wat doet u in de Kamer?

“Ik heb een brede portefeuille, maar ik hou me voornamelijk bezig met zorg. Om nog specifieker te zijn: de financiën met betrekking tot de curatieve zorg.”

U zit al een behoorlijke tijd in de Kamer, maar uw naam is nog niet erg bekend. Hoe komt dat?

“Bij de zorginstellingen en in de regio weten ze mij goed te vinden. Maar verder houd ik mij veel meer bezig met de inhoud dan met media-optredens.”

Wat is de leukste klus waarmee u zich ooit in de Kamer heeft moeten bezighouden?

“De aanpassing van de zorgverzekeringswet. En de eerste wet kinderopvang.”

Waarom het CDA?

“Vanwege de inspiratie vanuit de Bijbel. Het CDA vertaalt dat ook concreet naar de samenleving. Het rentmeesterschap bijvoorbeeld vind ik zeer belangrijk.”

En de ChristenUnie dan?

“Daar heb ik eigenlijk nooit over nagedacht. Mijn familie komt van oudsher uit de ARP (een van de drie partijen die zijn opgegaan in het CDA – red.) Ik voel me hier thuis, ik voel me hier goed. Dan denk je niet na over een andere partij.”

Waar bent u momenteel mee bezig?

“Ik heb er onlangs voor gepleit dat paspoorten ook in andere gemeenten moeten kunnen worden opgehaald dan in de gemeente waar iemand woont. De staatssecretaris (Bijleveld – red.) is positief, maar dan moet de Gemeentelijke Basisadministratie eerst piekfijn in orde zijn en optimaal werken.”

Wat zijn uw toekomstplannen? Nog een periode in de Kamer?

“Nu u mij dit zo vraagt, ja, op zich zou ik best nog een periode in de Kamer willen zitten. Voor mij is de rode draad in mijn werk ervoor zorgen dat de patiënt centraal staat in de zorg en de burger in de samenleving. Daar zou ik na het eindigen van deze periode best nog vier jaar voor willen vechten. Aan de andere kant: het leven is meer dan alleen Kamerwerk. Het is een geweldig leuke baan, maar ik heb eigenlijk nog niet nagedacht over wat ik hierna ga doen.”

Onderwerpen