Spring naar de content

De nieuwe Sabrina Starke dient zich aan

In tientallen bovenkamertjes in Rotterdam en buurgemeenten oefenen meisjes om in de voetsporen te treden van Sabrina Starke, die als een komeet aan het firmament verscheen. Is ze nu soul of R&B of singasong? Doet er niet toe, toonzettend jong Rotterdam hopt van hiphop naar dance en weer terug, en spreekt liever van cross-over. De donkere Rotterdamse Sabrina sprong uit het niets naar nationale faam (en stante pede naar het podium van North Sea Jazz).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wij hebben de nieuwe Sabrina al ontdekt. Ze heet Tibisay Mercera, zeg maar Tibi, telt achttien lentes en woont in de keurige eengezinsgemeente Capelle aan den IJssel. Prijswinnend veroverde ze al tweeduizend mensen in het Apollo Theater in New York, zij het op een amateuravond. Maar zo begonnen Alicia Keys en Aretha Franklin ook. Ze weet het zeker, over vijf jaar staat ze op Broadway. Ze won net niet de VSB-fonds Music Matters Award, wat Sabrina Starke een jaartje eerder wel deed. Van een oubollige jury mocht niet elk jaar 'een soort Sabrina' als eerste eindigen; dit jaar was klassieke piano aan de beurt.

Tibi volgt twee hbo-opleidingen tegelijk: dans&musical en dansdocent. Beyoncé en Jennifer Hudson zijn veel meer haar voorbeelden dan Sabrina Starke, omdat zij ook acteren. Ron Brandsteder heeft haar al ontdekt. Hij bezwoer haar: "Neem nooit een tattoo, Tibi."

Willeke Tersteeg

Op 31 mei treedt Tibisay Mercera op tijdens het Dunya Festival in het Park in Rotterdam. www.musicmatters.nu

Marianne Thieme: "Ik heb in Kralingen gewoond toen ik rechten studeerde aan de Erasmus Universiteit. Ik koos Rotterdam, omdat ik toen nog de commerciële kant op wilde.

"De kroegen aan de Oostzeedijk en in de Witte de Withstraat zijn leuk. Maar de leukste herinneringen heb ik aan de sociëteit van het corps, de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging. Ik winkel soms in Rotterdam, dat kan er erg goed. Ik zou er niet meer snel gaan wonen. Ik houd nu meer van de natuur." WR