Spring naar de content

Dichtende vuilnismannen

Van Judith Herzberg tot Remco Campert, veel bekende dichters worden met een versregel op de wagens van het Rotterdamse vuilophaalbedrijf Roteb geciteerd. Om het twintigjarig bestaan van dit initiatief te vieren, schrijft Roteb een dichtwedstrijd uit onder zijn werknemers. De winnende vuilnisman ziet zijn eigen poëtische ontboezeming op zijn wagen vereeuwigd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Zo begint de zoektocht naar de ideale regel in de aflevering ‘Ik ga, want anders blijf ik’ uit de serie RO TV. Weinig medewerkers voelen zich geroepen iets in te leveren. De ingetogen vuilnisman Jos Vermeulen wel. Regisseur André van der Hout volgt hem op de voet, in de hoop de vraag te kunnen beantwoorden of amateurs in staat zijn tot het schrijven van echte poëzie.

“Lukt ‘t, uhh, Jos?” vraagt Van der Hout op z’n Frans Bromets bij een van zijn eerste pogingen. “Nee,” zucht Jos mismoedig. Het wil niet echt lukken in z’n eentje. Jos gaat hulp zoeken. Eerst bij de directeur van Poetry International, later bij dichteres Anne Vegter.

Maar is dat niet wat al te doortastend voor een vuilnisman op leeftijd? En aan wie doet Jos toch denken?

RO TV is bedacht door André van der Hout (van onder meer de speelfilm De arm van Jezus) en Pieter Kramer (regisseur van de speelfilm Ja zuster, nee zuster en de ‘high brow’-soap Hertenkamp). Samen met Arjan Ederveen maakte hij ook 30 Minuten.

Met RO TV hebben Van der Hout en Kramer een Rotterdamse versie van 30 Minuten gemaakt. Een droogkomische televisieserie met semi-documentaires over de stad Rotterdam en haar inwoners. De scheidslijn tussen feit en fictie is soms flinterdun.

Jos Vermeulen wordt gespeeld door Paul Kaaij, beter bekend als Buurman Boordevol uit Ja zuster, nee zuster. Acteurs van het RO Theater hebben de hoofdrollen in de andere afleveringen. De cast is verder aangevuld met ‘echte’ Rotterdammers, bekend (Hugo Borst, Gerard Cox, Jules Deelder) en onbekend.

De eerste vier afleveringen van RO TV waren begin vorig jaar een groot succes op TV Rijnmond. Toch wilde geen enkele publieke omroep de serie aankopen. In oktober volgden acht nieuwe, even succesvolle, afleveringen. Uiteindelijk bleek de VPRO bereid de serie uit te zenden.


Niet heel vreemd, gezien Kramers verleden bij die omroep. Wél vreemd, omdat RO TV nauwelijks onderdoet voor 30 Minuten. Waarom heeft de VPRO dan zo lang gewacht?

En? Hoe vergaat het uiteindelijk vuilnisman Jos? Die boekt als dichter zeker vooruitgang. Zonder te veel te willen verklappen: zijn ingezonden regel ‘Namaakbloemen ruiken niet, enkel echt is mijn verdriet’ haalt de shortlist van de jury. Een mooie prestatie. In het begin kwam hij niet verder dan: “Als je van tevoren zou weten, hoe het leven zou gaan, dan kroop je mooi terug in je vaders banaan.”

Christjan Knijff

RO TV Regie: André van der Hout/Pieter Kramer. T/m 21 juli elke dinsdag om 23.15 uur. De aflevering ‘Ik ga, want anders blijf ik’ is te zien op 26 mei.

Hein Jens, directeur Carré: “In Rotterdam wordt altijd de vraag gesteld: ‘Leuk, hoe gaan we het aanpakken?’ In Amsterdam is dat: ‘Leuk, kan het wel?’ Doordat de handen uit de mouwen worden gestoken worden er heel andere accenten op het cultuuraanbod gelegd. In het Nieuwe Luxor Theater wordt geprogrammeerd wat in Carré niet kan, bijvoorbeeld internationale opera. Dit komt door de subsidie die Rotterdamse theaters krijgen. Door gebrek aan subsidie kan Carré helaas niet dezelfde diversiteit aan opera’s brengen als het Nieuwe Luxor.” WR