Spring naar de content

Een godverdoms boekenfeestje

De editie van de Libris Prijs 2009 was er een met bedoelde en onbedoelde dramatische elementen. Verrassende winnaar werd de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst, hier naast zijn vriendin Nathalie De Clerq.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Pikant genoeg had een paar dagen eerder de Vlaamse jury van de Gouden Uil een Nederlander laten winnen, als in de beste traditie van het Eurovisie Songfestival. Een karakterrol was er voor Oscar van Gelderen van uitgeverij Lebowski, die meedeed met een geleend boek, en daar bovenop met een substituut-auteur naar het diner kwam. De echte schrijver, Arnon Grunberg, had een majoor uit Uruzgan afgevaardigd.

Onvergetelijk ook was het optreden van OCW-minister Ronald Plasterk, hier met echtgenote Els Beumer.

De minister maakt nimmer een geheim van zijn belezenheid, maar heeft als bekend wel zijn lievelingetjes - iets waar Joost Zwagerman over kan meepraten, absent als deze is in de ministeriële boekenkast. Ditmaal produceerde Plasterk ongegeneerd zijn rapportlijstje van Libris-nominaties, waarin naar verluidt één romannetje zat dat hij halverwege ter zijde had gelegd. Al spoedig gonsde het door de zaal dat het hier het boek van Charlotte Mutsaers betrof. De schrijfster zit hier met Bezige Bij-hoofdredacteur Suzanne Holtzer in de lounge van het Amstel Hotel, voorafgaand aan het diner. De uitverkiezing van een representant van de jongste generatie bleek na het ministeriële affront de genadeklap. Meteen na de bekendmaking vluchtte het complete Bezige Bij-gezelschap, onder aanvoering van Robbert Ammerlaan, in een gereedstaande taxi.

Uiterst ontspannen was de avond daarentegen voor Robert Vuijsje, hier met Lynn Spier, zijn voluptueuze zwarte prinses uit Almere. Vuijsje was met zijn politiek incorrecte negerinnenboek al glorieus winnaar van de Gouden Uil, en kenners achtten 'de dubbel' niet onmogelijk. De nieuwe ster loopt inmiddels alle zalen en tv-studio's te lande plat, en zijn prijsroman staat als resultaat met stip op één.


De genomineerde Libris-schrijfster Anna Enquist werd gechaperonneerd door het vrolijke Arbeidersperstriootje. Bestsellerauteur Arthur Japin staat hier tussen zijn beide echtgenoten, de Texaanse journalist Benjamin Moser en AP-directeur Lex Jansen.

Er viel na afloop uiteraard veel te bepraten, en de zwarte brigade van het Amstel Hotel bleef tot het ochtendkrieken gedienstig doorschenken. Het efficiënte personeel zag daarbij kans de eetzaal in minder dan geen tijd te ontruimen. Dit tot ongenoegen van het gezelschap rond Harry Mulisch.

Partner Kitty Saal, hier naast Connie Palmen, krijgt haar bejaarde Harry inmiddels niet meer zo snel in de reisverpakking, en zij was even woedend als ontdaan. Een smetje op deze verder zo gedenkwaardige avond.

tekst en foto's Jan Zandbergen