Oer-Britse nieuwe magie

import muziek 22 mei 2009 Cultuur

Hoe hebben ze dit in godsnaam voor elkaar gekregen? En wie had dit voor mogelijk gehouden? Een ska-revivalband, decennia na hun topperiode in de vroege jaren tachtig. Met bandleden van rond de vijftig, die lang vergeefs hebben geprobeerd het niveau en het succes van hun hoogtijdagen te evenaren.

Die na een hiaat van tien jaar weer met een plaat komen. Nota bene: met een concept- album over een Londense straat. Klinkt niet veelbelovend, toch?

Om eerst een andere veelgestelde vraag te beantwoorden: nee, Madness beschikt niet meer over zijn oude magie. De magie op deze voortreffelijke cd is splinternieuw. En de muziek is helemaal van deze tijd. Dynamische, energieke reggae. Het blijkt dat Madness, in de jaren dat wij de bandleden als has-beens beschouwden, veranderd is in een fijnzinnige, rijpe popband, die blijkbaar in staat is eersterangs oer-Britse popalbums te maken in de categorie van het beste van The Kinks, The Who en Pink Floyd. Een praktisch advies: neem een paar makkelijke schoenen mee als je naar hun concert op Pinkpop gaat, waar ze deze maand hun album zullen presenteren – die zul je nodig hebben. Want hoe verfijnd hun sound ook is, deze opgewekte nummers zullen je binnen seconden aan het dansen krijgen.

Ivan van Vliet-Herskovits

Reageer op artikel:
Oer-Britse nieuwe magie
Sluiten