Spring naar de content

Vegabijbel

In een van zijn hilarische keukenfilmpjes op de website van The New York Times laat Mark Bittman – alias The Minimalist – zien hoe je een softshell-krab op de pan voorbereidt. “Dit programma bevat beelden die niet geschikt zijn voor kijkers,” waarschuwt Bittman pesterig eer hij van een door de kou versufte krab de ogen afknipt en delen van de ingewanden verwijdert. De scène lijkt geschikt om kijkers aan te zetten tot vegetarisme, maar Bittman is oprecht bezig een van zijn favoriete schotels te bereiden. “De lente is de tijd voor softshell-krab.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Uitgerekend deze man heeft ‘s werelds omvangrijkste vegetarische kookboek geschreven, How to Cook Everything Vegetarian, tweeduizend vegetarische recepten inclusief een omvangrijke inleiding waarin een groot aantal basis-keukenhandelingen wordt beschreven. De pil is inmiddels in het Nederlands vertaald en voorzien van de geniale titel De Dikke Vegetariër, die uiteraard knipoogt naar De Dikke Van Dam, het uitstekend verkochte naslagwerk van Johannes van Dam. Beide boeken hebben het ontbreken van foto’s gemeen; de getekende handelingen in Bittmans bijbel versterken het encyclopedische karakter precies zoals de gravures dat bij Van Dam doen.

Zoals alle dikke kookboeken waarvan het receptenaantal met vier cijfers wordt geschreven, doet ook De Dikke Vegetariër de overtuiging postvatten dat je nooit meer een ander kookboek zult hoeven kopen, in elk geval niet eerder dan de volgende ‘complete’ verzameling zich aandient. Maar wie zich – net als flexitariër Bittman – ook nog aan vlees bezondigt, moet met deze verzameling vegetaria voorlopig voort kunnen. RH

De Dikke Vegetariër. Karakter. €49,95.