Spring naar de content

Verstoppertje

Opzeggingen druppelen binnen bij de VARA, zo meldt onze bron binnen de rode omroep. In de eerste 24 uur nadat De Telegraaf wist te melden dat de publieke omroep nog steeds presentatoren meer dan '2 keer JP' betaalt (de premier verdient 181.000 euro per jaar) ontving de VARA zo'n twintig negatieve reacties. Waaronder 'een aantal' opzeggingen. Eén omroeplid had in zijn mail genoeg aan twee woorden: 'kut-VARA'.*

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Reden van deze woede is dus de openbaring van sommige omroepsalarissen, die overigens veelal daalden. Ja, het is officieel: ook toppresentatoren bij de publieke omroep voelen de crisis in de portemonnee. Streek TROS-gezicht Antoinette Hertsenberg in 2007 nog 331.889 euro op voor haar presentatiewerk, in 2008 was dat nog slechts 284.624 euro. De bestverdienende VARA-man toucheerde in 2007 426.314 euro, het jaar erop werd hij gekort tot 417.796 euro, zo meldt de jaarrekening van de omroep.

Maar waar de TROS gewoon naar buiten brengt wie het meest verdient, speelt de VARA verstoppertje: het noemt de iets-minder-grootverdiener in het financiële jaarverslag mysterieus 'presentator 5'.

Iedereen weet dat het Matthijs van Nieuwkerk is. Toch? Via zijn secretaresse meldt de De Wereld Draait Door-presentator, thans met vakantie tot het najaar, dat hij 'geen enkele behoefte' voelt hierop te reageren.

Bert van der Veer, tv-kenner en Pauw & Witteman-regisseur, schrikt geenszins van de bedragen ("Van mij mogen ze zoveel verdienen") en verstrekt de volgende tip: "Je zou misschien moeten kijken naar de volgorde van indiensttreding bij de VARA. In dat geval is Paul Witteman 'presentator 1'."

Klopt dat, Paul Witteman? "Ik denk dat Bert er dit keer naast zit."

En wie is presentator 5? "Ik niet."

Matthijs van Nieuwkerk? "Ik heb echt geen idee. Ik weet niet wat mijn collega's verdienen."

Wat vindt u van publieke-omroep-salarissen die de Balkenende-norm ruimschoots overschrijden? "Ik laat de beoordeling van salarissen van presentatoren graag aan anderen, in mijn geval, mijn leidinggevenden over."


* Ook uw mening geven over de VARA-salarissen? Mail naar va[email protected]