Spring naar de content

Griepdorp

In het Mexicaanse dorpje La Gloria werden dit voorjaar 1800 van de 3000 inwoners ziek en overleden er zestig. Een verlate wintergriep, volgens de autoriteiten. Onzin, zeggen bewoners, hier is de Mexicaanse griep begonnen. Over afvalmeren, rottende varkens en vliegen met vier vleugels. ‘Eén slokje en je bent dood.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

‘Vergeef me de woordspeling, maar het zijn een stel varkens,” zegt Marcelo Torres, een boer van 58. “Ik ben hier geboren en wil hier ook sterven, maar we worden biologisch uitgeroeid. Nog vijf jaar, en dan zijn óf de stallen weg, of wij zijn dood.” Torres staat bij een bassin waarin rottende varkens en chemicaliën die ze sneller doen vergaan, het ademen tot een straf maken. Uit een van de luiken steekt een ondefinieerbaar stuk varken. Vliegen dansen rond de openingen en schoorstenen, waaruit de gassen ongefilterd het land op waaien.

Het gehele artikel staat deze week in HP/De Tijd.

Onderwerpen