Spring naar de content

‘Intellectuelen vinden politiek niet interessant meer’

Frans Timmermans, PvdA-staatssecretaris van Europese Zaken, zei eerder dat zijn partij “niet meer de debatpartij is die het ooit is geweest”. Volgens hem komt dat omdat de PvdA voor intellectuelen “veel te onaantrekkelijk” is geworden. Maar niet alleen de PvdA!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

“De sociaal-democratie is altijd een huwelijk geweest tussen arbeidersbeweging en intellectuelen. Dat huwelijk is nu niet in balans. En een anti-intellectuele houding is een rechts-populistische houding,” zei hij van het weekend over zijn eigen partij in NRC Handelsblad.

Wat bedoelde Timmermans nu eigenlijk met zijn uitspraken? Lopen de intellectuelen weg omdat de PvdA een rechts-populistische houding heeft aangenomen?

In een e-mail aan HP/De Tijd laat Timmermans weten: “Het gaat erom dat een politieke partij de zuurstof van debat nodig heeft en dat intellectuelen in Nederland kennelijk politiek geen uitdagende activiteit meer vinden. Het gaat natuurlijk om de hele politiek. Daar komt voor de PvdA nog eens bij dat wij altijd een alliantie van denkers en werkers zijn geweest en juist uit de contacten, botsingen en samenwerking tussen beide groepen ontstond het sociaal-democratisch gedachtengoed. De PvdA heeft zowel de traditie als de ambitie om een brede volkspartij te zijn die door die wisselwerking bouwt aan de droom van een beter Nederland.”

Meer Politiek Den Haag in HP/De Tijd nummer 22.