Spring naar de content

‘Powned gaat niet nodeloos kwetsen’

Na zes jaar stapt Dominique Weesie vandaag op bij het succesvolle weblog GeenStijl. De oprichter van het tendentieuze, ongefundeerde en nodeloos kwetsende weblog heeft goede hoop op weer een nieuwe successtory. Nu als voorzitter van de uit GS voortgekomen publieke zender PowNed. “We krijgen zoveel positieve reacties, dat beangstigt me ook wel weer.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Meneer Weesie, was het moeilijk om te stoppen bij GeenStijl?
“Nee hoor, ik schrijf al twee maanden niet meer. Er stonden nog wel eens wat artikelen onder de naam Fleischbaum (het pseudoniem waaronder Weesie schreef red.) op de site, maar die waren dan niet van mijn hand. Wat dat betreft ben ik al volledig afgekickt.”

U verlaat een zeer succesvol medium. Bent u niet bang dat u de verkeerde stap zet?
“Ik ben daar niet bang voor. Ik heb vijftien jaar in de dode bomen (gedrukte media red.) gezeten en toen ik het internet opzocht, vroegen mensen zich ook af wat ik daar te zoeken had. Ach, we hebben bewezen dat we wel iets kunnen. We gaan nu kijken of dat ook op televisie en radio lukt.”

Hoe hoopvol bent u over de toekomst van PowNed?
“We hebben een heel interessante doelgroep: hoger opgeleide jonge mannen. Die worden op dit moment niet door de publieke omroep bediend. We voeren op dit moment gesprekken met de NOS en BNN om te kijken of we een blok kunnen brengen op de late avond. Een talkshow om half twaalf is bijvoorbeeld een optie.”

Maar het gaat lukken?

“We hebben de kijkcijfers van Geenstijl’s internetfilmpjes naast die van RTLGemist gelegd. Het programma Goede Tijden Slechte Tijden had vorig jaar 164.000 kijkers in hun hoogtijdagen en dat was het best bekeken programma op internet. Ik heb het uit laten zoeken en wij halen dat met twee vingers in de neus. Ons programma zat daar namelijk dik 100.000 kijkers boven.”

Wordt de toon van PowNed net zo hard als die van GeenStijl?
“Nee, de GS-formule is niet één op één naar tv te kopiëren. De televisie is trouwens op dit moment zo zout- en kritiekloos dat als je met je programma al iets anders brengt, je al redelijk wat opschudding veroorzaakt. Daarvoor hoef je echt niet nodeloos te kwetsen.”

Gaat Rutger Castricum, de verslaggever van GeenStijl, volledig over naar Powned?
“Ja, dat zou zo maar eens kunnen.”

Gaan er ook GeenStijl-schrijvers naar Powned?
“Het kan dat ze voor programma’s gaan schrijven, maar echt overstappen, nee.”

U bent dagelijks voor uw zender aan het lobbyen bij de door GS verguisde publieke omroepen. Voelt dat slecht?
“Nee, ik vind het steeds leuker. Er zit toch wel heel veel energie in die clubs. Ik heb mijn beeld wat dat betreft wel moeten bijstellen. We krijgen positieve reacties, dat beangstigt me ook wel eens. Maar ik heb goede hoop dat deze missie gaat slagen. Er is namelijk ruimte voor vernieuwing bij de publieke omroepen en men is oprecht geïnteresseerd in ons. Ze vinden ons sympathiek in tegenstelling tot Wakker Nederland. Die zender van De Telegraaf heeft net  Fons Van Westerloo als baas aangenomen, maar als ze de kans hadden, groeven ze Wim Bosboom nog op. Volgens mij zit Hilversum minder op hun te wachten dan op PowNed. Dat hoor en lees je wel, maar ik wil mezelf nog niet rijk rekenen. Het lijkt me trouwens dat minister Plasterk Wakker Nederland niet gaat weigeren, want dan krijgt hij De Telegraaf tegen zich.”