Spring naar de content

Verdonk: ‘Stik in letters en verdwijn’

Rita Verdonk van Trots op Nederland spreekt in de woorden van Multatuli tegen de regering. “Deze regering heeft blijkbaar het absurde aantal van 2822 bladzijden nodig om verantwoording af te leggen over slechts één jaar beleid.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Kennelijk wordt zo’n berg papier in Den Haag normaal gevonden,” vervolgt een geïrriteerde Verdonk in een persbericht (pdf), “maar dat is het natuurlijk niet. Het is wel het zoveelste voorbeeld van hoezeer het ‘regeren’ van Nederland uit de hand is gelopen.” Ook de Algemene Rekenkamer (ARK) heeft 1283 bladzijden nodig voor de beoordeling van de Jaarverslagen.

“Weg met de Gehaktdag!” vindt Verdonk daarom.

Moet de regering dan maar geen verantwoording afleggen? “Natuurlijk wel. Verantwoording afleggen is belangrijk, want het gaat om heel veel geld. Maar dit is geen verantwoording,” zegt woordvoerder René Lancee tegen HP/De Tijd. “De regering zou vlak voor Prinsjesdag moeten komen met hun jaarverslagen.”

Maar Verantwoordingsdag is toch juist in het leven geroepen omdat de Kamerleden het in het najaar te druk hebben met het voorbereidingen van de begrotingsbesprekingen? “Ja, als je 4000 onoverzichtelijke pagina’s moet doorwerken: daar is geen tijd voor. Maar wel als ze zich in de verantwoording beperken tot 10 à 15 bladzijden, en dat kan, als ze zich maar houden aan heldere criteria. Dat is: duidelijk maken hoeveel geld ze hebben besteed en waaraan ze dat hebben besteed.”

“Nu worden we bedolven onder een papierlawine met als enige doel een rookgordijn creëren, om het gebrek aan doelstellingen en daadkracht te maskeren.”

Onderwerpen