Spring naar de content

Liever geen Ahmed Kees!

Kees Mourad of toch liever Aicha Marieke? Neder-Marokkanen zijn, als het aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin ligt, binnenkort niet meer verplicht een puur Marokkaanse naam te kiezen. Op die manier kunnen Marokkaanse Nederlanders uiting geven aan hun verbondenheid met Nederland. Esmaa Alariachi (Amsterdam, 1979), bekend van De Meiden van Halal, zou zelf niet kiezen voor een Europese naam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat vindt u van het voorstel?
“Ik vind het een goed initiatief, maar volgens mij is het een oplossing om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Op die manier ben ik het er niet mee eens. Er moet gewoon een mentaliteitsverandering komen. Opzouten met racisme!”

Waarom vindt u het dan toch een goed idee?
“Het is goed om de beperking op te heffen van de door Marokko vastgestelde namenlijst. Ik vind niet dat een land een mens moet beperken voor het keizen van een naam. Het bestaan van die lijst is heel erg jammer.”

Heeft u zelf kinderen?
“Ik heb niet eens een vent!”

Maar een toekomstige dochter of zoon, krijgt die een samengestelde naam?
“Ik vind het leuk om mijn kinderen een islamitische naam te geven.”

Dus geen Ronald-Khalid?
“Nee, ik vind het mooi als het in het Arabisch ongeveer hetzelfde is als voor Europeanen. Zoals Dawud dat hetzelfde is als David.”

Ook Mohammed Benzakour is het niet eens met overheidsbemoeienis.

“Ik vind het gevaarlijke flauwekul dat de overheid zich bemoeit met privé-zaken als naamgeving. Dat vind ik bijvoorbeeld van de Marokaanse overheid jegens de Berbers. Het is goed dat Hirsch Ballin nu pleit voor die vrijheid. Wel vind ik dat de overheid het kind in bescherming mag nemen voor ouders die namen bedenken waarvan het kind later duidelijk last zal ondervinden – zoals obscene voorwerpen.
Persoonlijk komt ‘Jan-Mohammed’ op mij over als lelijk, geforceerd en net zo onsmakelijk als de combinatie witlof met slagroom.”