Spring naar de content

VVD wil UWV weer opheffen

De VVD wil na groepsbelediging, haatzaaien en het aanzetten tot discriminatie ook uitkeringsinstantie UWV schrappen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Opheffen dus, want arbeidsbemiddeling door de overheid werkt al dertig jaar niet. Aldus VVD-Kamerlid Ton Elias, die vandaag een veertig punten-plan voor ondernemers presenteerde.

Meneer Elias, is het niet een beetje extreem om de UWV maar volledig op te heffen?
“Nee, dat vind ik zeker niet. Dit plan leeft al een tijdje bij de VVD. Stef Blok heeft hier vorig jaar al voor gepleit. Wat wij nou eens moeten leren in Nederland, is dat als iets niet werkt, we er gewoon mee moeten stoppen.”

Wie gaat dan de uitkeringen regelen?
“Kijk. Werkgevers die zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid van werknemers, kunnen dat ook doen bij een reguliere verzekeraar, daar is de UWV niet voor nodig. Dan zijn er de Wajong-uitkeringen: dat moet je door de gemeente laten organiseren. En verder stoppen met het reïntegratie-traject.”

En wie moet al die mensen die al jaren niet meer hebben gewerkt, gaan stimuleren en begeleiden? “Mensen moeten in de eerste plaats wíllen werken, dat moet vanuit henzelf komen. Onder de 27 moet je sowieso geen uitkering krijgen, daarna kun je naar de gemeente voor een uitkering, maar daar moet wel iets tegenover staan. Koffie schenken in een bejaardentehuis of het reinigen van plantsoenen, om maar iets te noemen. Je wordt geacht mee te helpen. Daar gaat een grotere stimulans van uit dan van op de bank blijven zitten.”

Zeker in deze tijd is het misschien moeilijk voor sommige mensen om zelf een baan te zoeken.
“Dat is geen enkele reden om af te wijken van het principe van zelfredzaamheid. De overheid moet niet verantwoordelijk zijn voor iemands geluk. En een sollicitatiebrief leren schrijven, kan ook op andere manieren dan bij het UWV. Als iemand het maar echt wil, zijn er genoeg mogelijkheden.”

En hoe moet het met mensen met psychische problemen of een strafblad?
“Een uitzondering maken we voor mensen met een handicap, daar valt ook een psychische handicap onder. Wat betreft mensen met een strafblad, daar weet ik zelf te weinig van, maar ik kan me zo voorstellen dat als de reclassering werkt, deze mensen in het banen-traject moeten worden behandeld als ieder ander. Ze zijn dus zelf verantwoordelijk.”

Onderwerpen