Spring naar de content

Sargentini: SP gebruikt Europa als schaamlap

Judith Sargentini, GroenLinks-lijsttrekker bij de Europese Verkiezingen, vindt de Europese kandidaten van de SP een beetje zielig. Want de SP-campagnekreet ‘Nederland wil minder Brussel’ is helemaal niet waar, merkt ook de SP.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

“Veel homo’s en lesbo’s willen overal in de Europese Unie beschermd worden tegen discriminatie,” schrijft Sargentini in een verkiezingsblog op de website van Trouw. De SP sprak zich echter ferm uit tegen de nieuwe Europese antidiscriminatiewet, want “dat kunnen we in Nederland wel regelen”.

“De homo’s in Polen moeten hun rechten zelf maar afdwingen, met de morele steun van de SP,” aldus Sargentini. Maar toen de SP bemerkte dat haar standpunt, om het zacht uit te drukken, niet goed viel in homokringen, draaide de partij 180 graden en is nu opeens wel voor de Europese antidiscriminatiewet.

De SP heeft nu ontdekt dat “je je achter Europa kunt verschuilen als nationale voorstellen je niet uitkomen”. Dat doet de partij ook als het gaat om een belasting op vlees en de vliegtax. “Voor de SP is Europa de zondebok voor alles wat er mis is in Nederland, maar ook een handige schaamlap.” Aldus Judith Sargentini.

Wat vindt de SP van alle kritiek van mevrouw Sargentini?
“We hebben een nogal sterke campagneleuze die de indruk wekt dat niets in Brussel mag worden geregeld. Dat is niet zo,” zegt Diederik Olders, campagnemedewerker van de SP. “We willen dat regelgeving wordt bepaald op het kleinst mogelijke niveau. Dus eerst kijken of iets lokaal kan, zo niet, dan regionaal, dan landelijk en dan pas op Europees niveau. Sommige dingen moeten nu eenmaal op Europees niveau worden geregeld, zoals vliegtax. We hebben een heel consistent verhaal en ook wat wij vinden van homorechten staat gewoon in ons verkiezingsprogramma. De pro-Europese partijen als GroenLinks en D66 hebben zo veel vertrouwen in Europa, dat ze niet inzien dat ze in sommige gevallen dan juist stappen achteruit doen. Zoals het homohuwelijk. Als je dat in Europees verband gaat regelen, dan hebben wij straks geen homohuwelijk meer. Ik vind de kritiek van mevrouw Sargentini een beetje flauw. Dit had ik niet van haar verwacht.”