Spring naar de content

‘Illegale downloaders tijdelijk afknijpen’

Iedereen moet auteursrechtelijk beschermde muziek voor persoonlijk gebruik vrij kunnen blijven downloaden, vindt nét niet-europarlementariër voor GroenLinks Niels van den Berge. In Frankrijk is een paar weken geleden een wet aangenomen, waardoor internetgebruikers die drie keer illegaal een liedje downloaden afgesloten kunnen worden van hun provider. Zelfs zonder dat er een rechter aan te pas komt. Van den Berge vindt dat ‘van de zotten’. Tim Kuik, directeur van Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland), pleit vooor een ander systeem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Meneer Kuik, wat vindt u van dit voorstel?
”Ik vind dat partijleden van Groenlinks niet betaald hoeven worden voor hun werk en dat iedereen gratis en te allen tijde van hun huis en andere spullen gebruik mag maken.”

Is een Frans systeem beter?
“Er is in principe niets mis met een systeem waarin internetgebruikers voorlichting krijgen over wat niet mag. Ze worden herhaaldelijk gewaarschuwd als zij toch illegaal downloaden en hun internet gebruik wordt tijdelijk beperkt als zij dan toch nog doorgaan met inbreuk maken. Ik heb het dan over verbinding tijdelijk knijpen (downloadsnelheid verlagen, red.) maar niet afsluiten. Dat is gematigder dan het Franse systeem. Zulke gebruikers roepen de consequentie dan willens en wetens over zichzelf af.”

Wat is de schade voor de muziek- games- en filmindustrie per jaar dankzij het downloaden?
“?Dat er schade is staat vast, hoe groot die is daar kun je over twisten. De meeste onderzoeken komen uit op rond de 10 procent, maar dat lijkt weinig. Alleen al de muziekindustrie heeft sinds de opkomst van P2P uitwisseldiensten begin deze eeuw de helft van haar omzet verloren.”

Wat op dit moment niet mag: het downloaden van auteursrechtelijk beschermde software, het maken van een thuiskopie van software en het aanbieden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Dit mag wel: het downloaden van muziek, films en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal door consumenten en het maken van een thuiskopie van muziek of film.