Spring naar de content

Jolijt in Lommel

Het Vlaamse Lommel, net over de Nederlandse grens bij Eindhoven, is het domicilie van Marie-Cécile Moerdijk. De inmiddels tachtigjarige zangeres is daar stadsdichteres. Afgelopen zondag was er rond haar verjaardag een muzikaal partijtje in de theaterzaal van Lommel. De middag was ook een beetje bedoeld als afscheidsconcert, al weet je dat bij Marie-Cécile nooit helemaal zeker, want als het op afzwaaien aankomt, steekt de zangeres de legendarische Heintje Davids enigszins naar de kroon.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De middag was vooral een muzikale reünie van vier collega’s uit het vak. In de eerste plaats Marie-Céciles ex-schoonzusje, de violiste Emmy Verhey, die onlangs haar zestigste verjaardag vierde. Verhey was enige tijd getrouwd met Marie-Céciles zestien jaar jongere broer Carlos, die als middelbare scholier al eens de Mozart-rol vervulde door in te vallen als concertpianist. De vierde muzikant op het podium was Benny Ludemann, die een kwart eeuw de vaste gitarist was van Toon Hermans. Dit kwartet was na lange tijd weer eenmalig bijeen in de vaste samenstelling.

In de zaal waren uit het vak werkelijk de allergrootsten vergaderd. Niemand minder dan Lee Towers had zich vrij weten te maken om de Lommelse schouwburg te bezoeken. Kenners veren thans op bij de namen van Conny Vink en Lisette Hordijk, en voor de talloze liefhebbers van de televisieserie Pipo de Clown was er een dubbele delegatie: componist Joop Reijnolds van de Pipo de Clown-tune en actrice Christel Adelaar, beter bekend als Mamaloe (‘maakt van haar leven een heerlijk ratjetoe’).

Namens de politiek was tante Til Gardeniers aanwezig, en de niet ongeestige Karla Peijs, hier met haar Zeeuwse echtgenoot Rinus Platschorre.

Karla is Commissaris van de Koningin in Zeeland en heeft beroepshalve veel met jubilerende oudjes van doen. Haar record was er eentje van honderdenelf, dus feitelijk was Marie-Cécile nog maar een beginner. “Ik ontmoet ook stellen die zeventig jaar getrouwd zijn,” zo sprak de naar het podium geroepen Commissaris. “Onvoorstelbaar. Zelfs als ik al mijn verschillende huwelijken optel, kom ik niet eens in de buurt.”

Collega-tekstdichter Seth Gaaikema was een van de tien gelukkigen die op het podium uit handen van de dichters een exemplaar ontvingen van de nieuwe bundel Boekweit en klaprozen, het jongste boek van Marie-Cécile. Tijd voor gemij-mer was er niet, want dochter Lotte schreeuwde vanuit het schellinkje dat de hapjes stonden te verpieteren. Prompt stroom- de de zaal leeg. In de wandelgangen werd al rap duidelijk dat men in België was: de orgie van spijzen en dranken duurde tot de laatste gast was weggedragen. Foto zes is in dit verband strikt toevallig: Ria Alberti, stammoeder van de Vinkeveense zingende pastaclan.

Onderwerpen