Spring naar de content

Silvio’s vrienden

Volgens minister-president Jan Peter Balkenende zeggen de Europese verkiezingen van vorige week helemaal niets over de waardering van de Nederlandse kiezer voor het kabinetsbeleid. Dat slechts 38,9 procent van de Nederlandse stemmers Europees de zegen gaf aan de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie (tegen 53,9 procent in 2004): ab-so-luut geen referendum over Balkenende IV. Aldus de premier.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Welnu, dan past hier een welgemeende felicitatie aan Balkenende. Want zijn fractie, de EVP-ED, verloor Europa-breed maar enkele zetels en heeft er nu 267, waar de PES van vicepremier Wouter Bos ruim een kwart van de zetels (van 215 naar 159) inleverde. Als we het toch Europees bekijken, is er reden tot feest. En waar kan Balkenende dat beter vieren dan in Villa Certosa op Sardinië, waar die veel grotere EVP-leverancier, de Italiaanse premier Silvio Berlusconi van Popolo della Libertà (Volk van de Vrijheid), soms resideert. Zijn Tsjechische ex-collega Mirek Topolánek is er eerder als gast gesignaleerd. Volgens foto’s die de vrijheidsminnende Berlusconi uit de Italiaanse media wist te houden, maar die uitlekten via het Spaanse El País, zijn dat warmbloedige partijtjes.

Er zijn trouwens in Nederland al CDA’ers aangetroffen die een voorbeeld nemen aan de Italiaan die het met sommige van de tien geboden niet zo nauw neemt. Joop Atsma, bijvoorbeeld. Deze gesjeesde geschiedenisstudent heeft minister Ronald Plasterk namelijk ter verantwoording geroepen over de wijze waarop de NOS de Europese verkiezingen had geïntegreerd in de programmering. Het was niet goed en het was te weinig, meende Atsma. Over dat eerste valt te twisten (het afsluitende debat ging twee keer op zwart en nauwelijks over Europa), maar over het tweede zeker niet. We kregen meer, veel meer, dan waar we gezien onze interesse voor Europa behoefte aan hadden. Dat een minister nu op verzoek van een Kamerlid moet gaan uitrekenen of er meer aandacht was voor het Eurovisie Songfestival dan voor de Europese verkiezingen, zoals Atsma onelinerde, is ronduit sneu.

Maar dit alles kan niet verbloemen wat een ruime meerderheid van de Nederlandse kiezers vorige week werkelijk liet weten: Europa is hun een biet en het kabinet is haar legitimiteit kwijt. Wat de Nederlandse vrienden van Berlusconi ook zeggen.


Jan Dijkgraaf ([email protected])

Onderwerpen